Puterea Psalmilor (18-22 iulie)
 

Întâlnirile au loc zilnic, online sau la sediul fundaţiei: luni 18, marţi 19, miercuri 20, joi 21, vineri 22 iulie, de la 19.00-21.00.

Psalmii biblici /

”Domnul este lumina mea şi mântuirea mea; De cine m-aş teme?

Domnul este pavăza vieţii mele; De cine m-aş înfricoşa?” – Psalmul 26:1

Psaltirea sau Cartea Psalmilor este, în mod incontestabil, cea mai populară şi mai întrebuinţată carte biblică în creştinism.

De la întemeierea ei şi până în prezent, Biserica a cultivat o relaţie specială între comunitatea creştină şi psalmi. Practic, nu există (şi nu a existat) slujbă bisericească în care să nu fie citit unul sau mai mulţi psalmi ori măcar să fie rostite versuri reprezentative selectate din diferiţi psalmi biblici.

Importanţa Cărţii Psalmilor în creştinism nu se reduce însă la folosirea ei în cultul public al Bisericii, întrucât Psaltirea este întrebuinţată şi în afara sfintelor lăcaşuri, fiind folosită de creştini, în general, atunci când rostesc zilnic rugăciunile personale, sau de călugări, în special, în rugăciunile pe care ei le rostesc în particular, în chilii.

Grupată, în Biserica Ortodoxă, în 20 de catisme* (împărţite la rândul lor în câte 3 stări), Psaltirea conţine 150 de psalmi canonici** de o bogată varietate tematică: psalmi de laudă, psalmi de cerere, psalmi sapienţiali.

Vă invit pe toţi cei care îndrăgiţi Psaltirea sau doriţi să vă familiarizaţi cu ea, la un curs alcătuit din cinci întâlniri  în care vom discuta despre cei 150 de psalmi canonici, explorând înţelesurile folositoare şi profunde cuprinse în acest buchet de poeme duhovniceşti (rugăciuni şi imnuri) din Sfintele Scripturi.

La finalul fiecăreia dintre cele 5 întâlniri vom citi câte un mic grupaj de Psalmi (3 maxim).

*catismele sunt unităţi de lectură a Cărţii Psalmilor, în timpul cărora, în biserici, se poate lua loc în strane sau pe scaune.

Potrivit indicaţiilor liturgice de la începutul Psaltirii, întreaga colecţie a psalmilor poate fi citită într-o săptămână (3 catisme pe zi), iar în timpul Postului Mare Psaltirea se parcurge de două ori pe săptămână (6 catisme pe zi).

**la care se adaugă Ps 151 (necanonic).

Imagine – King David Playing the Harp (1622), by Gerard van Honthorst

sursa – https://en.wikipedia.org/wiki/David

Cei care aleg să participe online vor primi cu o zi înainte de data începerii un link cu ajutorul căruia vor accesa atelierul pe Zoom.us. 

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!