Misiunea noastră este să inspirăm tinerii, copiii şi adulţii prin studiul artelor şi al ştiinţelor umaniste, abordate într-o manieră interactivă. Pentru a susţine educaţia alternativă a tinerilor, Fundaţia Calea Victoriei acordă locuri gratuite la cursuri elevilor şi studenţilor, cu sau fără mijloace materiale. Prin bursele pe care le acordăm, susţinem pasiunea şi talentul tinerilor în domenii precum:

  • artele şi ştiinţele umaniste – arte plastice, istoria artei, educaţie vizuală, design interior, psihologie, filozofie, diplomaţie, fotografie, antropologie, istoria muzicii, istoria religiilor, scriere creativă, istoria capitalei sau istoria Europei, scenaristică, actorie, astronomie SAU
  • dezvoltarea abilităţilor necesare pentru viaţă şi profesie – inteligenţă emoţională, vorbire în public, gândire critică, time management, networking, dicţie, bune maniere, scriere creativă, stil vestimentar etc.

Tinerii, cu sau fără mijloace materiale, pot solicita să participe la cursurile şi evenimentele fundaţiei pe baza unei cereri scrise pe mail care trebuie să conţină şi motivaţia solicitării şi utilitatea cursurilor pentru viitor. Locurile gratuite la cursuri se acorda în limita locurilor disponibile existente.

Participare gratuită la cursurile şi evenimentele fundaţiei se poate accesa în baza unei solicitări scrise (pe mail) care să justifice interesul şi seriozitatea demersului în studiul respectivului curs/subiect.

Tinerii bursieri beneficiază de Certificate de participare la finalul cursurilor, document care atestă abilităţile dobândite şi care îi ajută mai departe când aplică către instituţii de învăţământ superior sau către posibili angajatori. 

În cei 16 ani de activitate ai fundaţiei, peste 15.000 de tineri au beneficiat de locuri gratuite la cursurile şi evenimentele din program.

Fundaţia Calea Victoriei a acordat în primăvara anului 2008, cu sprijinul AFCN, în cadrul proiectului ARTdialoguri pentru tineri, burse (participare gratuita) pentru 60 de tineri cu vârste intre 15-25 de ani. 

În ciuda opiniei publice, tinerii sunt extrem de interesaţi să îşi completeze educaţia oferită de sistemul tradiţional (şcoală sau facultate) astfel încât au optat pentru numeroase cursuri care reprezintă domenii neabordate sau tratate superficial în şcoală, precum cele din programa fundaţiei.

Proiectele dezvoltate şi susţinute financiar exclusiv de Fundaţia Calea Victoriei care oferă gratuitate elevilor şi studenţilor sunt:

  • Festivalul LUNA BUCUREŞTILOR (9 mai – 9 iunie), lansat în anul 2010, în colaborare cu Cercul Militar National, care presupune numeroase evenimente cu intrare liberă: piese de teatru, proiecţii de filme de arhivă, conferinţe şi expoziţii legate de istoria Bucureştiului.  Anual beneficiază de aceste programe gratuite cca. 800 de persoane.

 

  • Proiectele  educative PENTRU CE MERGEM LA OPERA si VORBE DESPRE MUZICA SI MUZICIENI – două serii de conferinţe lunare, desfăşurate în 2012-2013 şi, respectiv 2014-2015, susţinute de dirijorul Tiberiu Soare. La aceste conferinţe au participat peste 500 de liceeni. Conferinţele s-au transformat în două cărţi – Pentru ce mergem la Operă şi Nouă poveşti muzicale. Sute de volume din fiecare titlu au fost donate bibliotecilor din capitală, din capitalele de judeţ şi către şcolile de muzică din toată ţara, pentru a putea beneficia tinerii gratuit de informaţiile din aceste cărţi valoroase.

 

  • Programe educativ-culturale derulate la Centrul de Zi Sfanta Sofia, de către personalul fundaţiei şi lectorii acesteia, în folosul copiilor de la centru: pictura, modelaj, teatru, lectura, bune maniere etc. Numeroşi cursanţi şi colaboratori ai fundaţiei realizează voluntariat la Centrul de Zi Sfânta Sofia, pentru a susţine dezvoltarea copiilor din centru, atât pe partea de programă şcolară precum şi pentru alte activităţi complementare, pe care şcoala şi familia nu le oferă.
  • Locuri gratuite oferite studenţilor de la ASE în cadrul parteneriatului cu această instituţie de învăţământ superior. În ultimii patru ani au beneficiat de locuri gratuite la cursurile fundaţiei peste 400 de studenţi, care au realizat ore de voluntariat la fundaţie şi au învăţat ce presupune logistica unei fundaţii culturale şi organizarea de evenimente.
  • Zeci de locuri gratuite pentru studenţi prin parteneriate cu ONG-uri şi asociaţii studenţeşti: BUZZCamp, Festivalul Naţional de Teatru pentru liceeni “ChaplinFest “, Festivalul Super 2020 ş.a.m.d. 

Model de solicitare de bursa:

„Aş dori să aplic pentru cursul gratuit despre Introducere în Diplomaţie. Consider că acest curs se pliază foarte bine pe ceea ce studiez în facultate, iar aprofundarea unor cunoştinţe în cadrul acestui atelier mi-ar fi de un real folos pe viitor într-o posibilă carieră în diplomaţie. Tocmai de aceea doresc să urmez acest curs, pentru a-mi perfecţiona şi îmbunătăţi cunoştinţele deja acumulate pe parcursul celor doi ani de studiu în cadrul facultăţii.” (A. A.)