Politetea ca arma, cu  Georgeta Filitti si Theodor Paleologu
 

Va invitam in 13 octombrie, simbata, de la orele 11:00, la a doua intilnire din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv: “Divanul de la Hanul lui Manuc Bei .

Tema celui de-al doilea eveniment va fi “Politetea ca arma”, pornind de la cartea scrisa de Alexandru Paleologu.

Celebru scriitor, eseist, critic literar, diplomat şi om politic român, Alexandru Paleologu s-a născut într-o veche familie boierească care îşi are originile în Imperiul Bizantin, familie care s-a mutat din Lesbos în Ţările Române la începutul secolului al XVIII-lea. Al. Paleologu a fost descendent al domnitorului Constantin Brâncoveanu si este unul dintre marii oameni de cultura care au adus prin inteligenta, rafinamentul si eruditia sa spiritul aristocratiei interbelice pina aproape de zilele noastre. 

Doamna Georgeta Filitti va analiza impreuna cu Theodor Paleologu  importanta politetii, acest ansamblu complex de reguli care fac posibila si agreabila comunicarea sociala. De asemenea, vor creiona portretele unor aristocrati români din secolul XX, personalitati marcante a caror amintire dainuie si azi, prin cartile si faptele lor memorabile, cum ar fi Alecu Paleologu, Manole Filitti, Onu Mavrocordat, Dimitrie Calimachi, si altii. Acesti oameni remarcabili reprezinta – prin stilul lor de viata, normalitatea si nobletea lor sufleteasca – dincolo de vremea lor, modele si repere memorabile pentru noi, cei de astazi.

Georgeta Filitti este doctor in istorie, specialist în istoria modernă şi contemporană a României, autor si editor a numeroase carti si articole despre istoria orasului Bucuresti si despre diverse personalitati din istoria romanilor. Printre lucrarile sale mentionam editarea lucrarii “Operele lui M. Kogălniceanu” (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeşte premiul Academiei (1983); Peste 400 articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, în volume omagiale, enciclopedii, culegeri tematice.

– 

Theodor Paleologu, fost elev al Ecole Normale Supérieure, a studiat filozofia la Universitatea Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München. A fost fellow la Harvard, Notre Dame şi Wissenschaftskolleg zu Berlin, a predat la Boston College, Deep Springs College, European College of Liberal Arts de la Berlin şi Universitatea din Copenhaga. A fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda şi Ministru al Culturii, iar în prezent este deputat de Bucureşti.




Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!