Palate deschise pe Calea Victoriei: povestea Athénée Palace InterContinental – conferinţă cu acad. Georgeta Filitti
 

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

Vă invităm sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 11.00, la cel de-al zecelea eveniment din seria PALATE DESCHISE PE CALEA VICTORIEI, cu acad. Georgeta Filittisă descoperim împreună povestea Athénée Palace InterContinental. Vom putea admira holul de marmură din faţa sălii, urmând ca la final să ne bucurăm de socializare, băuturi non-alcoolice şi gustări.

Conferinţa va avea loc în cea mai frumoasă sală a hotelului – ”Le Diplomate” – care se află pe lista monumentelor istorice. Ea impresionează prin rafinamentul finisajelor sale şi frumuseţea vitraliilor. În perioada Micului Paris, sala era celebră pentru acustica ei. Stând în mijlocul cupolei îţi auzi propriul ecou, iar cei din sală ascultă discursul fără distorsiuni. Pentru că în acea perioadă nu existau microfoane, era o modalitate pentru orator de a se auzi foarte bine şi a nu fi deranjat de alte eventuale zgomote din sală.

Hotelul Athénée Palace InterContinental este unul dintre cele mai sofisticate şi prestigioase repere ale oraşului Bucureşti. Construit în 1914 şi situat în inima oraşului, hotelul oferă vedere spectaculoasă către Piaţa Revoluţiei, Ateneul Român şi Palatul Regal.

În 110 ani de existenţă, Hotelul Athénée Palace a văzut, a găzduit şi a fost martorul multor evenimente istorice, dar a reprezentat şi un magnet pentru personalităţile timpurilor pe care le-a traversat.

Atât înaintea războaielor mondiale, cât şi în perioada interbelică, Athénée Palace a găzduit lumea mondenă a Bucureştiului şi a Europei. Regi, regine, prinţi şi prinţese, preşedinţi şi vedete, cu toţii au trecut pragul somptuoasei clădiri. Era locul preferat pentru organizarea de recepţii şi ceaiuri dansante. Sala „Le Diplomate” şi „English Bar” şi-au clădit reputaţia de top încă din anii 30, când erau unele dintre cele mai populare locaţii din Capitală.

Ecaterina Caradja (născută Kretzulescu), a fost una din cele mai respectate şi remarcabile femei ale vremii, care frecventa des Athénée Palace, unde se bucura de o deosebită consideraţie. A devenit foarte cunoscută pentru ajutorul oferit prizonierilor de război englezi şi americani de la noi, care au botezat-o „Îngerul de la Ploieşti”.

Una din cele mai atrăgătoare „domnişoare” care îşi făceau apariţia la Athénée Palace era Elena Prodan. Era o femeie frumoasă care ştia să se pună în evidenţă. La recepţii venea ultima, după ce soseau toţi invitaţii, şi îşi regiza intrarea. Era generoasă, caldă şi în general veselă, cu o viziune mai libertină despre viaţă.

English Bar-ul atrăgea de asemenea scriitori, poeţi şi noua elită intelectuală a vremii. Scriitorii interbelici, dar şi cei postbelici petreceau ore în şir la braseria hotelului. Ion Barbu, Păstorel Teodoreanu, Geo Bogza, Octavian Goga, Camil Petrescu sau Nicolae Grigorescu sunt doar câteva dintre numele celebre care au trecut pe aici.

Păstorel Teodoreanu, celebrul epigramist şi totodată iubitor de preparate rafinate, a intrat în istorie cu o poveste amuzantă. Într-o seară, acesta a ieşit mai vesel decât de obicei din bar şi s-a îndreptat spre un personaj galonat, în uniformă, pe care l-a crezut portar. A scos o bancnotă de 5 lei şi l-a rugat “Adu-mi te rog, un taxi.” Poetul făcuse o confuzie şi l-a crezut portar pe un amiral, ieşit de la o recepţie din cadrul hotelului. Indignat, acesta şi-a declinat identitatea, ameninţându-l pe poet cu arestarea. Păstorel a ripostat fără să stea pe gânduri: „Atunci cheamă-mi un vapor”.

La Athénée Palace, Păstorel l-a cunoscut şi s-a bucurat de bucatele fără seamăn ale celebrului bucătar Nicolae Colea Olexiuc, care a rămas şi favoritul său, şi ale cărui reţete le-a preluat şi publicat ulterior. Rămân celebre aspicul, ghiveciul măcelăresc, batogul, salata boeuf şi multe altele.

Mulţi au venit la Athénée Palace îndrumaţi sau seduşi iremediabil de reputaţia gastronomică a locaţiei. Un exemplu este preşedintele american Richard Nixon. În 1968, cu ocazia vizitei sale în România, i-a gătit maestrul în arta culinară Iulian Stanciu, care era pe atunci bucătar la Athénée Palace.

Fastul culinar s-a păstrat pe toată perioada anilor 60 şi 70. Dumitru Burtea, unul dintre seniorii artei culinare româneşti, a fost atunci ucenic practicant la Athénée Palace. „Clienţii erau primiţi şi conduşi la mese după protocolul marilor case hoteliere. Ei erau serviţi într-o atmosferă ce emana eleganţă, iar personalul din restaurant servea purtând papion şi mănuşi albe. Fastul culinar se păstra, iar noi putem spune că am avut o şcoală de artişti bucătari care s-au format şi datorează enorm acestui hotel emblematic” îşi aminteşte Dumitru Burtea.

30 de ani mai târziu, personalităţi ale sportului şi muzicii treceau pragul hotelului ca să doarmă în luxoasele apartamente ale renumitului Hotel Athénée Palace: Prinţul Albert de Monaco, Marco Van Basten, Edwin Van der Saar, Messi, Joe Cocker, trupa The Rolling Stones, Nicholas Cage, Lady Gaga, Brigitte Bardot, Tom Jones, Paris Hilton sau Paolo Coelho, numeroase oficialităţi politice.

Proiectul PALATE DESCHISE PE CALEA VICTORIEI este realizat cu sprijinul PSC, JTI şi JIDVEI.

        

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, IQads, Cărtureşti, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Zile şi Nopţi, Aici a Stat, Bookhub, Metropola TV, Munteanu, TPU, Bucurestii Vechi si Noi, România Pozitivă

Taxa de participare achitată pentru acest eveniment, în cazul în care nu mai puteţi participa, nu poate fi restituită şi nici redirecţionată către un alt eveniment, având în vedere logistica, complexitatea şi specificul acestui proiect unic.

***Având în vedere costurile logistice semnificative, la acest eveniment nu se aplică reduceri.

Sursa info – https://adevarul.ro/stil-de-viata/calatorii/povestea-de-5-stele-a-hotelului-athenee-palace-2099496.html

Sursă foto – https://www.ihg.com/intercontinental/hotels/us/en/bucharest/buhap/hoteldetail


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!