Istoria Familiei Cantacuzino – conferinţă online cu istoricul G. Filitti

Fundaţia Calea Victoriei vă invită în 13 februarie la conferinţa dedicată Familiei Cantacuzino, din cadrul seriei „Istoria românilor prin familii”, susţinută de istoricul Georgeta Filitti. Conferinţa este înregistrată şi va putea fi urmărită online, pe canalul de YouTube al Fundaţiei.

Familia Cantacuzino este o familie cu origini în Imperiul Bizantin, care se stabileşte în secolul al XVI-lea în Ţara Românească. A dat doi domnitori şi numeroase personalităţi publice, despre care istoricul Georgeta Filitti vă va povesti mai multe la eveniment:

•  Şerban Cantacuzino – fondatorul primei şcoli româneşti din Bucureşti şi ctitorul bisericilor Fundenii Doamnei şi a Mânăstirii Cotroceni. A stabilit unitatea de măsură numită stânjen. Din vremea lui se păstrează una dintre cele mai vechi cărţi de bucate de la noi.
  • „Nababul” – Gh. Grigore Cantacuzino – care a fost prim ministru conservator, proprietarul unuia dintre cele mai celebre palate de pe Calea Victoriei, astăzi Muzeul Enescu.
  • Ion Cantacuzino – medic microbiolog, creatorul Institului Cantacuzino, institut aflat pe picior de egalitate cu Institutul Pasteur din Paris, cel mai mare producător de seruri şi vaccinuri de la începutul sec XX în Europa de Est.
  • Prinţesa Alexandrina Cantacuzino – a condus Societatea Femeilor Ortodoxe – o societate foarte eficientă în perioada interbelică.
  •  Ecaterina Cantacuzino, sotia Nababului, cea care a înfiinţat Căminul de copii Sf. Ecaterina, singura instituţie românească omologată pe plan internaţional în interbelic, pentru felul exemplar în care erau crescuţi copiii orfani, cărora li se oferea sprijin şi după vârsta majoratului, pentru a putea urma o carieră sau alege o profesie decentă.
  • Maruca Cantacuzino – nora Nababului şi mama lui Bîzu (Constantin) Cantacuzino aviator, prietenul pilotului francez Antoine de Saint-Exupéry. Maruca a fost soţia lui Mihai Cantacuzino, Ministru de Justiţie şi primar al Bucureştiului. Prin testament Maruca, care prin a doua căsătorie devine soţia lui George Enescu, lasă palatul Cantacuzino statului român, cu condiţia de a deveni muzeul G. Enescu.

Vom povesti în cadrul conferinţei despre această familie ilustră şi despre moşiile sale – Micul Trianon de la Floreşti, Castelul de la Buşteni etc.

Evenimentul este înregistrat şi va putea fi urmărit online. Cu o zi înainte de data începerii veţi primi pe mail linkul.