Cum îmi folosesc intuiţia?

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de luni, în intervalul 19:00-21:00.

Definită adesea ca miracol, mediumitate, cunoaştere astrală sau magie, intuiţia şi-a câştigat încet, dar sigur, un loc binemeritat şi în lumea ştiinţifică, prevalând în faţa rezervelor şi protestelor raţionaliste. Acum ne întrebăm dacă inteligenţa umană transcende logica sau verbalizarea şi dacă înţelegerea depăşeşte limita cogniţiilor conştiente.

Auzim adesea în jurul nostru sau spunem noi înşine: „Am senzaţia că ascunde ceva.”, „Am avut un presentiment că se va întâmpla ceva rău.”, „Instinctul îmi spune să nu mă bazez pe ea.”, „Intuiţia m-a făcut să iau această decizie.”

Sunt astfel de afirmaţii blamabile? Dovezi de naivitate, lipsă de maturitate sau chiar stupiditate? Albert Einstein ar combate cu tenacitate o astfel de judecată, de vreme ce spunea: „Cred în intuiţie şi inspiraţie… Câteodată simt că am dreptate. SIMT, NU ŞTIU”.

Dacă te-ai întrebat vreodată în ce măsură este demn de încredere un presentiment, când te poţi baza pe instinct sau cât de validă este o presimţire, te invit să explorezi, la atelierul despre puterea intuiţiei, care sunt resorturile acestui proces fascinant şi profund uman.

Vei  analiza împreună cu ceilalţi cursanţi atât beneficiile, cât şi pericolele pe care le presupune intuiţia. Vei descoperi, în mod teoretic şi practic, modul în care funcţionează intuiţia.

Temele celor 4 întâlniri sunt:

1. Definiţia intuiţiei din punct de vedere psihologic: perspectiva cognitivă, analitică şi perspectiva neuroştiinţelor. Teoria gândirii inconştiente, perspectiva jungiană asupra intuiţiei, exemple de experimente psihologice legate de intuiţie, cazuistică legată de intuiţie: persoane publice, personaje literare sau din sfera cinematografiei.

2. Rolul intuiţiei în soluţionarea problemelor. Exerciţiu bazat pe desen, prin intermediul căruia participanţii pot observa cum intervine intuiţia în soluţionarea problemelor. Exemple de demersuri de tip intuitiv şi exemple celebre de insight-uri. Descoperiri ştiinţifice, cazuistică din sfera antreprenorială, din lumea sportivă.

3. Pericolele demersului de tip intuitiv: tipologii de erori cognitive şi decizionale. Moduri în care pot fi evitate.

4. Circumstanţele în care utilizarea intuiţiei este superioară demersului de tip conştient, critic, raţional. Exemple din literatura de specialitate, exerciţii de stimulare a încrederii în propria intuiţie.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.