Cum îmi păstrez echilibrul interior? Mecanismele defensive ale psihicului
 

De câte ori ţi s-a întâmplat să te descarci pe cineva din familie după ce ai avut o problemă la serviciu? Să spargi un pahar „din greşeală”, după ce te-ai înfuriat pe cineva drag? Să uiţi cu desăvârşire că aveai de făcut ceva neplăcut? Să cunoşti o persoană ce pare perfectă la prima vedere? Să îţi atingi obiectivul mult dorit şi să nu simţi nicio urmă de bucurie? Dacă te-ai recunoscut măcar într-una dintre situaţiile enumerate, acest atelier te poate ajuta. Vei învăţa să identifici şi să înţelegi propriile mecanisme defensive şi cele specifice persoanelor din jur.

Dacă ai răspuns „niciodată” la toate întrebările de mai sus, probabil mecanismul defensiv al negării nu îţi este străin. Aşa că te invit să explorăm împreună lumea ce se ascunde în spatele reflectorului conştiinţei.

Fie că recunoaştem sau nu, cei mai mulţi dintre noi trecem prin experienţe în care ne simţim, gândim sau acţionăm în mod surprinzător. Aceste momente în care nu ne mai recunoaştem se datorează faptului că, în spatele uşilor închise, mecanismele defensive ale psihicului lucrează necontenit. Iar scopul lor este să ne protejeze de emoţii chinuitoare, de gânduri intolerabile sau de ştirbirea stimei de sine. În ciuda denumirii cu tentă pozitivă, aceste operaţii mentale inconştiente pot constitui adevărate capcane pentru propria stare de bine şi piedici serioase în comunicare şi relaţionare.

Atelierul acesta îşi propune inventarierea, fără pretenţii de exhaustivitate, a principalelor mecanisme de apărare, evidenţierea modului în care acestea acţionează şi modalităţile prin care pot fi dezarmate. Vom încerca să descoperim ce se ascunde în spatele lor, cum ne afectează în viaţa de zi cu zi, în relaţiile profesionale şi în familie şi cum putem descifra mesajul lor, în ceea ce ne priveşte pe noi înşine, dar şi pe cei din jur.

În cele patru întâlniri vom vorbi despre:

1. Celălalt eu pe care nu-l cunosc, ce sunt mecanismele de apărare, cum funcţionează şi ce rol au, Tipologia mecanismelor defensive I: Negarea, Sublimarea, Deplasarea.

2. Tipologia mecanismelor defensive II: Refularea, Reprimarea, Raţionalizarea, Intelectualizarea, Formaţiunea reacţională.

3. Mecanismele defensive în relaţia de cuplu.

4. Mecanismele defensive şi personalitatea, dezarmarea mecanismelor defensive.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 

foto: www.reshot.com


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!