Lidia Ivan Calciu
 

G. Jung spunea că cea mai potrivită abordare a unui simptom, vis sau a unei problematici, în general, este circumambularea – adică mişcarea de rotaţie în jurul a ceva, tentativa de apropiere în traiectorie circulară. Sună bizar şi complet nepotrivit într-un context social în care măsura succesului este dată de traiectorii directe şi reţete de eficientizare. Pentru mine şi povestea mea însă abordarea aceasta s-a dovedit a fi autentică.

După absolvirea Facultăţii de Litere, cu specializare în interpretariat de conferinţă şi, ulterior, studii masterale în marketing, sondaje de opinie şi publicitate, am ales o carieră în comunicare şi marketing, migrând între industria farmaceutică, dulciuri, cafea şi cosmetice. M-am luptat ani buni cu target-e, deadline-uri, indicatori de performanţă şi eficienţă, căutând mereu linia dreaptă, drumul cel mai scurt. Până când mi-am dat seama că traiectoria directă nu este cu adevărat drumul meu, mi-a făcut curaj şi am început studiile în domeniul psihologiei.

În momentul de faţă sunt psihoterapeut analist, psiholog clinician, membru al Colegiului Psihologilor din România şi al Asociaţiei Române de Psihoterapie Analitică. Am plecat de la pasiunea pentru resorturile intime ale personajelor literare, la curiozitatea faţă de psihologia consumatorului, până la interesul faţă de universul interior al oamenilor cu care lucrez în cabinetul de psihoterapie. Bunica mea ar spune, cu umorul ei ardelenesc, că m-am învârtit în jurul cozii. Eu spun că am învăţat multe, că am crescut alături de oameni interesanţi şi am înţeles că învârtitul în jurul cozii are farmecul şi rolul său.

Pentru a-ţi găsi cu adevărat calea, uneori e nevoie să explorezi, să ocoleşti şi să-ţi schimbi traiectoria. De altfel, fiecare zi în cabinet mă învaţă să privesc lucrurile din mai multe perspective, să circumambulez, să mă apropii cu blândeţe şi respect de vulnerabilitatea şi forţa pacienţilor. Şi urmez acest drum cu pasiune, curiozitate şi, cel mai adesea, admiraţie faţă de frumuseţea, complexitatea şi unicitatea universului interior al fiecărui pacient.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!