Bucuresti – orasul bucuriei
 

Cum se distrau romanii odinioara ( de la 1800 pina la 1945)

Doamna Georgeta Filitti ne va povesti cum se distrau romanii si bucurestenii in sec 19 si 20, atit in inalta societate cit si in rindul orasenilor mai simpli. Una dintre etimologiile posibile ale numelui orasului Bucuresti se leaga de cuvintul bucurie. Calatorii straini din secolele trecute descriau Bucurestiul ca fiind un oras al bucuriei, plin de baluri si petreceri extrem de vesele, sofisticate si excentrice deseori.

Balurile si petrecerile erau foarte populare si reprezentau principala forma de socializare, locul unde tinerele cupluri se formau, unde se discutau problemele arzatoare ale zilei, se puneau la cale intrigi dar si spatiul in care tineri artisti, muzicieni se lansau in societate prin concerte si spectacole memorabile. Din pacate, multe din conacele si palatele care gazduiau aceste baluri fastuoase au disparut astazi sau sufera in lipsa reparatiilor, cum este Palatul Stirbei (unde a fost balul din imagine).

Vom afla despre care erau formele de divertisment care au precedat teatrul de astazi – geamale, caraghiozi, trupe straine, Teatrul de la Cismeaua rosie si despre cum s-a intemeiat Teatrul cel Mare.

Cafenelele, bodegile, crasmele, restaurantele si cofetariile celebre vor fi amintite in prezentare – din fericire unele dintre ele exista si astazi, chiar si fara atmosfera din trecut – cum ar fi Casa Capsa sau Carul cu Bere.

Vom discuta si despre cum isi petreceau timpul liber bucurestenii in perioada interbelica, despre personalitatile culturale ale vremii si locurile frecventate de lumea boema a orasului.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!