Limbajul iubirii la bărbaţi vs. Limbajul iubirii la femei – eveniment cu Sorin Lucaci

Vă invităm sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 16:00, la un eveniment nou cu Sorin Lucaci, absolvent al Facultăţii de Psihologie şi Sociologie, realizator tv, coordonator de evenimente culturale şi educaţionale la Editura Herald, pasionat de parentaj şi terapie de cuplu, spiritualitate, istorie şi dezvoltare personală.

Vom încerca pe parcursul întâlnirii noastre să răspundem la cât mai multe întrebări legate de viaţa noastră de cuplu. Cele două sexe, atât bărbaţii cât şi femeile comunică în mod diferit, gândesc, simt, percep, reacţionează, răspund şi iubesc în mod diferit. Înţelegerea acestor diferenţe ajută la eliminarea multor frustrări întâmpinate în relaţiile de cuplu.

Adevărul bizar şi surprinzător în aparenţă este că, atunci când ne îndrăgostim, ceea ce simţim are legătură mai mult cu noi decât cu partenerul nostru, chiar dacă prima senzaţie este că ar avea legătură cu partenerul nostru. Este mai mult despre provocare şi creştere decât despre confort şi uşurinţă, iar rădăcinile unei relaţii de durată nu se află în dorinţe – ele cresc în solul comunicării, curiozităţii, răbdării şi înţelegerii.

„Iubirea este o alegere zilnică de a-ţi asuma o responsabilitate emoţională faţă de cineva. Dacă nu există conexiune emoţională, aceea nu este iubire. Poate fi dorinţă, interes, aranjament de formă sau o modalitate de a evita să fii singur(ă) şi, dacă oricare dintre variantele astea funcţionează pentru tine, este în regulă, corect? Dar nu este vorba despre iubire. […]

Mulţi dintre clienţii care ajung pe canapelele terapeuţilor au crezut că fac ce trebuie în relaţii – evitând schemele trecutului, concentrându-se pe cariere şi experienţe în loc să se grăbească la Starea Civilă şi să se ocupe de bebeluşi, alegând pe cineva după ce s-au «găsit pe ei înşişi» mai întâi. Cu toate acestea, ca un ceasornic, în jurul vârstei de 30 de ani, aceşti clienţi apar la uşa psihoterapeuţilor de cuplu. De ce? Pentru prima dată, ei îşi dau seama că nu le place relaţia lor şi sunt dezamăgiţi de partenerul lor, dar ştiu că o altă despărţire nu va rezolva lucrurile. Ei recunosc un tipar de nefericire în relaţie care îi face să se uite în sfârşit în oglindă şi să se întrebe: cum faci ca o relaţie să dureze?

Căsniciile sau relaţiile nefericite se datorează adesea unui motiv simplu – vorbim limbaje diferite de iubire. Există în literatura de specialitate cinci limbaje de iubire: cuvintele de încurajare, timpul petrecut alături de cel drag, cadourile, serviciile şi contactul fizic. De ce este bine să cunoaşteţi limbajul de iubire al partenerului vostru?

Pentru că ne naştem, creştem, ne îndrăgostim, ne căsătorim, iubim, facem copii, divorţăm, plângem, uităm si iertăm. Pentru că suntem singuri sau împreună, pentru că suntem părinţi sau copii, pentru că ne pasă de cine suntem, de cei din jur, şi mai ales pentru că fiecare dintre noi are o familie pe care o iubeşte şi vrea să o protejeze.

Posibile direcţii de discuţie:

• Ce facem atunci când avem senzaţia că vorbim limbi diferite în relaţia de cuplu?
  • Cum ne facem auziţi de către partener
  • Cum ne exprimăm nevoile în aşa fel încât să nu îl stresăm sau să îl deranjăm pe celălalt?
  • Ce ţie nu-ti place, altuia nu-i face
  • Cum să ne certăm sănătos sau învaţă să te cerţi fără să te cerţi
  • De la retragere emoţională la comunicare sănătoasă
  • Iubirea şi banii în cuplu