În vizită la Conacul Bellu de la Urlaţi, cu istoricul G. Filitti
 

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

Vă invităm să descoperim împreună elegantul conac al familiei Bellu de la Urlaţi, în compania doamnei Georgeta Filitti. Istoricul G. Filitti ne va spune povestea acestei familii boiereşti, precum şi contextul în care Conacul Bellu a fost construit.

Participanţii vor beneficia de o lecţie neconvenţională de istorie, precum şi de vizitarea unui muzeu extrem de interesant şi cochet, care găzduieşte o colecţie de obiecte de artă şi mobilier variată şi valoroasă. Casa are o grădină mare, care oferă un cadru armonios pentru expediţia noastră culturală, departe de agitaţia capitalei.

Familia Bellu era la origine aromână, din Moscopole în Macedonia, şi făcea parte din aşa numiţii „armatolos” sau „kleftes”, triburi de războinici şi bandiţi din nordul Greciei, care au jucat un rol important în timpul războiului de independenţă al acestei ţări. La începutul secolului XIX, averea familiei Bellu era una dintre cele mai importante din Muntenia. Mare parte din averea familiei se compunea din moşii.

În Bucureşti, averea familiei Bellu cuprindea terenuri care se întindeau de la Piaţa Chirigii până la Şoseaua Viilor de astăzi, precum şi pe Podul Mogoşoaiei sau str. Dionisie Lupu din zilele noastre. Casele Bellu de pe Calea Victoriei, donate de familie statului român, sunt astăzi sediul Academiei Române, căreia un alt Bellu, în 1941, i-a lăsat întreaga lui avere. În 1930, Eliza Bellu, născută Stirbey, a donat, tot Academiei Române, casele şi via sa din Urlaţi.

Din păcate, numele familiei Bellu nu mai este astăzi amintit la Bucureşti decât de cimitirul Şerban Vodă, numit de toţi bucureştenii „Cimitirul Bellu”, pentru că a fost construit pe un teren oferit de Barbu Bellu, ministru al Cultelor şi Justiţiei, la mijlocul secolului XIX.

Mai multe informaţii despre familie şi despre conac găsiţi aici:

http://arhitectura-romaneasca.blogspot.com/2009/06/conacul-bellu-un-exemplu-de-conservare.html

Transportul se va face cu autocarul. Întâlnirea iniţială va avea loc la ora 09.15 a.m., la Statuia Aviatorilor. De acolo vom porni, la 09.30, spre Conacul Bellu. Vă rugăm, nu întârziaţi. 

Participarea se va face pe bază de înscriere pe e-mail sau folosind formularul de înscriere şi achitând taxa de participare în avans, locurile fiind limitate.

Vă rugăm să vă luaţi apă şi gustări, având în vedere că expediţia noastră va dura minim 5h.

Aici vedeţi poze făcute de noi la Conac

foto:  Cristian-Mihail Miehs, sursă: https://bit.ly/2K847K6

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!