In anul 2012 Fundatia Calea Victoriei si MusicaViva – pianista Andreea Butnaru impreuna cu violoncelistul Florin Mitrea si invitatii lor, muzicieni de marca sau tineri studenti de la Conservatorau lansat un frumos proiect de concerte de muzica de camera insotit de povestea unor compozitori celebri si istoriile interesante din spatele unor compozitii muzicale.

Virtuozitatea pianistei Andreea Butnaru este dublata de charisma de povestitor si pasiunea pentru anumiti compozitori pe care i-a studiat indeaproape. Andreea Butnaru este profesor asistent universitar al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, pe specializarea muzică de cameră. Activitatea profesională deosebită şi promovarea valorilor artistice muzicale româneşti pe scenele lumii i-a adus titlul de “Artist de Onoare” al României, decernat cu ocazia participării sale la Festivalul Enescu de la Berlin, din octombrie 2005.

Scopul proiectului “Daloguri Muzicale” este de a apropia publicul larg, tineri si adulti, de muzica de camera, nu doar prin intermediul concertelor ci si prin prezentarea interactiva, in dialog dintre muzicieni si publicul curios.

Dincolo de prezentarea fiecarui compozitor in contextul epocii sale, a scolii muzicale, sau a curentului in care se inscrie, participantii pot vedea de aproape si pot afla povestea instumentelor care sint parte din concert: pian, violoncel, vioara, viola, flaut, clarinet, chitara clasica, etc

Muzicienii intra in dialog cu publicul, prezentind caracteristicile instrumentului la care cinta, evolutia sa in timp, transformarile la care a fost supus si specificul sunetului creat de respectivul obiect muzical – cu exemplificari. In anumite cazuri sint cintate fragmente de bucati muzicale in mai multe variante.

Evenimentele derulate in cadrul proiectului DIALOGURI MUZICALE sint:

Mazurcile lui Chopin şi Skriabin: Dialog cu muzică pentru pian – octombrie 2015

“Paris, mon amour”: recital de pian, violoncel si acordeon – martie 2015

Sărbătoarea muzicii: “Rapsodii şi Balade”, Chopin, Rahmaninov, Liszt, C. Porumbescu şi Debussy – decembrie 2014

Muzica de camera BAROC: gratie, stralucire si glorie – noiembrie 2014

Concert: Arii, lieduri si vocalize cu soprana Madalina Barbu si pianista Andreea Butnaru – mai 2014

CONCERT: Mozart si Beethoven – Tinereti vieneze – martie 2014

O călătorie prin lumea dansului popular european – februarie 2014

Sărbătoarea pianului şi a marilor săi virtuozi – decembrie 2013

“Contraste si surprize” Haydn, Prokofiev si Sostakovici – octombrie 2013

Brahmsiana, muzica de camera: pian, viola si violoncel  – iunie 2013

Muzica de camera cu Flaut: C.M. von Weber, Beethoven si Monteverdi – aprilie 2013

De la “Flautul fermecat” de Mozart la Beethoven si Schubert – martie 2013

“Parisul muzical 1850−1950″ Saint−Saens, Franck, Debussy si Poulenc – februarie 2013

Beethoven, Mendelssohn şi Debussy – decembrie 2012

Dialogurile muzicale sint gazduite cu amabilitate de Universitatea Nationala de Muzica, Sala Dinu Lipatti.

Tinerii care nu au mijloace materiale sint invitati sa solicite burse (participare gratuita), prin trimiterea unui mail prin care se cere acest lucru.

Testimonial: “Recitalul s-a petrecut într-un cadru intim, cu lumină caldă, Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică. Am apreciat comentariile pianistei, care au facilitat înţelegerea pieselor audiate, precum şi gruparea acestora în funcţie de tonalitate sau senzaţii şi sentimente exprimate. Organizarea a fost ireproşabilă, iar evenimentul a fost un succes.” (C.C.)

aici gasiti VIDEO – de la unul dintre evenimente