Dialoguri muzicale: Beethoven, Mendelssohn şi Debussy

Muzica de cameră la Hotel Epoque: o mică istorie sonoră, într-una din cele mai iubite compoziţii: pianul, vioara şi violoncelul

Va invitam la o incursiune în lumea sonoră a secolelor trecute, în cea mai intimă latură a muzicii culte, prezentată de pianista Andreea Butnaru, împreună cu colegii ei, artiştii ansamblului Musica Viva. Fragmente din trio-urile lui Beethoven, Mendelssohn şi Debussy vor fi oferite spre ascultare, într-un periplu relaxat  si dinamic, în lumea culturală a Europei Apusene din secolele XVIII-XX.

Publicul se va bucura de un concert insotit de prezentarea instrumentelor si de un binevenit dialog deschis pe marginea bucatilor muzicale interpretate.

ANDREEA LAURA BUTNARU, pian – Interpretarea emoţionantă, tehnica fermă şi strălucitoare“, precum şi „sensibilitatea mişcătoare, uimitoare, cu adevărat cuceritoare a pianistei Andreea Butnaru, ne conduce într-o lume muzicală vrăjită“ nota în 2004 publicaţia germană HessischNordrheinische Allgemeine despre unul dintre dintre cei mai buni tineri pianişti români. Palmaresul tinerei pianiste numără peste 20 premii obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale, apariţii solistice în Europa şi Asia, precum şi cursuri de specializare cu pianişti renumiţi. Andreea Butnaru a concertat pe importante  scene din România, Germania, Belgia, Ucraina şi Japonia şi a avut numeroase apariţii la posturi de radio şi televiziune, precum TVR, BBC Classic, Radio Romania Cultural şi Radio Romania Muzical. Deasemenea, a participat la numeroase înregistrări şi a susţinut o serie de concerte transmise în direct pe canale audio-video din Europa si Canada.

Din anul 2008 pianista este asistent universitar al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, pe specializarea muzică de cameră. Andreea Butnaru desfăşoară proiecte camerale transpuse în spectacole complexe, în colaborare cu muzicieni, actori şi artişti plasticieni, cunoscuţi sub conceptul “Musica Viva”. Activitatea profesională deosebită şi promovarea valorilor artistice muzicale româneşti pe scenele lumii i-a adus titlul de “Artist de Onoare” al României, decernat cu ocazia participării sale la Festivalul Enescu de la Berlin, din octombrie 2005.

FLORIN MITREA, violoncel – „Tonul cald, pasional şi strălucitor“, „virtuozitatea în slujba actului artistic“ sunt, în opinia criticului Doru Popovici, o parte din calităţile ínterpretative ale tânărului violoncelist Florin Mitrea. Recitalurile şi apariţiile  publice atât în România, cât şi în Germania, Italia, Spania şi Japonia i-au adus succese răsunătoare şi premii naţionale şi internaţionale, atât solo, cât şi în formaţii camerale. Florin Mitrea este o prezenţă constantă în transmisiunile radio ale posturilor de profil, începând cu anul 2000 şi până în prezent, numeroasele sale recitaluri solo şi de muzică de cameră fiind transmise în direct, înregistrate şi fonotecate, atât în ţară, cât şi peste hotare. Personalitate artistică prestigioasă, a fost invitat să reprezinte Romania la Expo 2005 şi în cadrul « World Philharmonic Orchestra»  în cele mai importante evenimente ale UNICEF – 2006 la Paris.

Pasionat de repertorii inedite, Florin Mitrea a iniţiat şi organizat concerte în cadrul stagiunii camerale Radio, unul dintre acestea fiind dedicat formaţiilor compuse exclusiv din violoncele. În acelaşi timp, a participat la crearea conceptului MUSICA VIVA, alături de pianista Andreea Butnaru, precum şi la coagularea uneia din cele mai inventive formaţii de rock româneşti: Circa 7, cu care a înregistrat albumul “La rece” şi a intreprins turnee de promovare.

Lucian Gabriel Dănilă, vioara s-a născut la Iaşi şi a început vioara cu Veronica Rotar,  la Liceul de Muzică Octav Băncilă. Absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti, s-a perfecţionat cu mari maeştri cum sunt Anton Diaconu, Dan Prelipcean, Eugen Sârbu, Gabriel Croitoru şi Wolfgang Marschner. Are o carieră impresionantă, care cuprinde prezenţe solistice cu filarmonici româneşti şi concerte camerale în România, Olanda, Franţa, Elveţia, Austria. A câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre care Premiul II la Concursul Internaţional Jeunesses Musicales şi Premiul I la Concursul Internaţional de vioară de la Braşov. Repertoriul său, de o mare anvergură, numara opusuri solistice şi camerale de stiluri şi perioade diferite, din baroc până la muzica modernă a secolului XX, a căror aprofundare o realizează cu talent, seriozitate şi o minunată conştiinţă a cultivării universului sonor.

Lucian Dănilă este în prezent şef de partidă al Orchestrei de Cameră Radio şi cântă pe o vioară Anton Wittmann.

Evenimentul este gazduit de Hotel Epoque. Poziţionat într-o zonă centrală, dar totuşi retrasă, la doar 3 minute de plimbare distanţă de parc, hotelul Epoque a împrumutat puţin din eleganţa şi aerul uşor boem al Cişmigiului de altă dată. Arhitectural, Epoque reuşeşte să fie integrat în peisajul imediat apropiat şi uşor eclectic (avem în zona arhitectură franţuzească, italienească, brâncovenească şi pe alocuri clădirile de sticlă ale secolului nostru), fiind în acelaşi timp ca un cocon, protejat de o alee liniştită şi  îmbrăcat în propria sa ”coajă” vegetală, grădina interioară a hotelului.

Epoque Hotel, cel mai nou boutique hotel de 5 stele al Bucureştiului, este situat în apropierea parcului Cişmigiu şi a fost deschis în toamna anului 2010, fiind membru al reţelei internaţionale WorldHotels. Hotelul, un proiect arhitectural al unor talentaţi designeri şi arhitecţi români, se integrează natural în peisajul înconjurător, îmbinând armonios faţada de origine franţuzească cu interioarele de inspiraţie neo-românească, pentru a oferi oaspeţilor rafinament şi o experienţă autentică, diferită. Certificat cu diplomă de excelenţă din partea Tripadvisor pentru 2012 şi desemnat hotelul anului 2011 de către HRB Expert, Epoque Hotel oferă 45 de apartamente de lux, facilităţi precum SPA, piscină indoor, terasă de vară, lounge şi restaurantul Bistro Epoque, cu un meniu inspirat din bucătăria franţuzească şi pregătit sub atenta supraveghere a unui Chef francez rezident.