Calea lui ARISTOTEL – Cum să trăim frumos
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de joi, în intervalul 18:30-20:00.

VICII&VIRTUŢI – O introducere în teoria morală a lui Aristotel

Tema viciilor şi a virtuţilor, desprinsă din tabloul mai larg al dihotomiei bine-rău, a preocupat dintotdeauna omul. Deşi antic, subiectul apare ca veşnic actual, prezentul dându-ne în continuare de gândit în acest sens. Ce înseamnă să fii un om virtuos în zilele noastre? Cum putem deveni unul? În ce măsură fericirea noastră depinde de viciile şi virtuţile pe care le cultivăm în noi? De ce blamăm viciile şi lăudăm virtuţile? Acestea sunt întrebări fundamentale ale gândirii morale, ce trimit la una dintre marile teorii etice – teoria virtuţii a lui Aristotel, filosoful grec care inaugurează studiul sistematic al moralităţii, în cadrul disciplinei numită etică.

Într-o manieră cât de aplicată cu putinţă – căci etica însăşi este, conform lui Aristotel, o ştiinţă practică, o tehnologie morală, cursul invită la o incursiune în teoria morală a virtuţii, pentru a sonda argumentele filosofului grec în favoarea unei vieţi împlinite bazată pe cultivarea virtuţilor, a acestor obiceiuri lăudabile, care ajung să ne definească – suntem ceea ce facem în mod repetat.

Cursul se adresează celor care doresc să-şi îmbogăţească cultura generală cu noţiuni fundamentale din domeniul filosofiei morale, cât şi celor în căutare de inspiraţie pentru viaţă, pentru că, aşa cum spunea Aristotel, nu cercetăm virtutea doar de dragul cercetării, pentru a afla ce este, ci şi pentru a vedea cum putem deveni mai virtuoşi, pentru a ne trăi viaţa mai frumos.

Atelierul are un caracter deopotrivă teoretic şi practic şi este structurat în două părţi: în prima parte, participanţii se vor familiariza cu concepte generale din domeniul filosofiei morale, vor face câteva distincţii fundamentale, vor arunca o privire asupra marilor teorii etice (teoria virtuţii, deontologism şi consecinţionism) şi vor aprofunda teoria morală a lui Aristotel, situând subiectul viciilor şi virtuţilor în planul general al acesteia; în a doua parte, utilizând toate aceste instrumente teoretice, vor descoperi, analiza şi dezbate o listă de virtuţi cardinale, care pot contribui la găsirea propriei fericiri şi la construirea unei vieţi împlinite.

Sursă imagine sus – https://en.wikipedia.org/wiki/Sappho_and_Alcaeus

Sursă imagine jos – https://www.historytoday.com/aristotle-five-key-works

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!