Cum ne construim fericirea?
 

„Mulţi dintre cei care sunt nefericiţi ar putea fi fericiţi.” (Bertrand Russell)

Căutarea fericirii e, poate, cea mai îndelungată preocupare şi cea mai grea osteneală a omului, pentru că fericirea însăşi a fost idealizată şi proiectată ca himeră intangibilă, de care e imposibil să ne bucurăm.

Demitizând această proiecţie şi luând ca punct de plecare premisa că fericirea este o activitate, cu o amplă dimensiune performativă, şi nu doar o stare, un punct în care ajungem la un moment dat, dacă suntem norocoşi, vom urmări să răspundem unor întrebări fundamentale, urmând firul acestei idei călăuzitoare – Ce este fericirea? Ce ne face nefericiţi? Ce ne face fericiţi?

 

În prima parte, vom explora domenii precum filosofia, psihologia şi neuroştiinţele, în încercarea de a identifica concepţiile eronate despre fericire şi de a construi o definiţie de lucru proprie, cât mai operaţională a fericirii. Căci, prima condiţie pentru a găsi ceva este să ştim ce căutăm. În ciuda multiplelor perspective şi a nenumăratelor răspunsuri formulate de-a lungul timpului la întrebarea „Ce este fericirea?”, căutarea se dovedeşte, în continuare, a fi una foarte personală, conturându-se, din ce în ce mai clar, concluzia că nu există fericire obiectivă, ci doar forme subiective. Cadrul discuţiei va permite fiecărui participant să dea o semnificaţie intimă şi satisfăcătoare propriei fericiri.

În a doua parte, vom arunca o privire obstacolelor care stau în calea fericirii noastre sau care, câteodată, ne fac de-a dreptul nefericiţi. Vom vorbi despre variante genetice asociate cu (ne)fericirea, despre circumstanţe potrivnice, predicţii afective înşelătoare, adaptare hedonică, oboseală, plictis şi alte asemenea oprelişti, pentru ca, în a treia parte, să abordăm, într-un mod foarte ţintit, comportamentele, obiceiurile, gândurile şi sentimentele care ne pot face fericiţi de o manieră consistentă şi stabilă.

Deşi întregul conţinut al cursului are la bază teorii şi studii solide, miza este una foarte practică, principalul obiectiv rămânând acela de a oferi participanţilor strategii eficiente pentru o viaţă împlinită – o viaţă în care şi cu care să fie fericiţi.

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!