Atelier de Ilustraţie de carte
 

Te-ai gândit vreodată că ai putea să ilustrezi o carte în întregime în doar cinci zile? N-a zis nimeni că e uşor, dar Arina Gheorghiţă, lector experimentat, garantează că se poate. Iată cum se vor desfăşura lucrurile pe parcursul a cinci şedinţe de curs.

Citim textul împreună. Titlul e secret şi textul îl vom dezvălui abia la curs. Vă putem spune doar că e cu arici. Aveţi ceva împotriva ariciului? Nu. Aşa ne gândeam şi noi.

Împărţim textul în cinci. Apoi vorbim despre compoziţie, pentru că e esenţială. Degeaba desenezi bine dacă nu ştii să compui în pagină. Vorbim despre raportul dintre text şi imagine: de câte feluri este el şi dăm exemple pozitive, dar şi negative. Ca să ştim de ce greşeli trebuie să ne ferim. Apoi facem primele schiţe. Machetăm cartea, ca să zic aşa, însă de transpunere nu se apucă nimeni până ce nu se aprobă compoziţia.

Odată aprobată compoziţia, se trece la transpunerea ei pe curat. Desen, bază, finisaj. La desen şi la bază veţi fi ajutaţi dacă e cazul, pe ici pe colo în punctele esenţiale. La finisaj însă e adevărata distracţie. Tehnicile sunt libere şi fiecare e încurajat să folosească materialele cât mai divers. Se cere libertate şi subiectivitate. Că nu suntem roboţei, nu? Poţi să interpretezi textul în stil realist, suprarealist, modern, ludic, anii `60, rock, etno românesc sau altă variantă. Din punctul ăsta de vedere, suntem foarte democraţi.

Ora va fi împărţită între vizionare de imagini şi lucrul la carte. Dacă n-ai chef să te uiţi la imagini, nimeni nu te obligă, poţi să stai cu nasul în foaie şi să dai din peniţă. Imagini se pun doar pentru a exemplifica genuri şi tipuri de ilustraţie clasice sau moderne.

Ideea e că trebuie ca cititorul să adore personajul, care e cuminţel şi foarte duios. Altă idee e să înveţi să exagerezi, pentru că exagerarea e mama creaţiei. E vorba de o carte de copii, iar aceştia sunt foarte atenţi la detalii şi văd lucruri pe care adultul nu le vede. Acţiunea cărţii se petrece în pădure, în natură, prilej cu care ne exersăm amintirile despre copaci sau anotimpuri.

În rest, tehnica mixtă e foarte încurajată. Toată grupa primeşte aceleaşi materiale, dar fiecare e încurajat să le folosească altfel. Poţi lucra pe ud, pe uscat, foarte colorat, sepia ori în gamă restrânsă, iar dacă vrei colaj, foarte bine.

În final adăugăm coperţile şi la încheierea cursului îţi vei ţine cartea în mână. Textul e deja pe ea şi e gata legată, aşa că nu vei avea probleme cu asamblarea.

Aşadar, vânt în vele! Va fi un curs de neuitat!

ilustraţie de Arina Gheorghiţă

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!