Arhitecţii Bucureştiului şi clădirile de patrimoniu ale oraşului (16-20 iulie)

întâlnirile au loc zilnic: luni 16, marţi 17, miercuri 18, joi 19, vineri 20 iulie, de la 19.00-21.00

Bucureştiul este un oraş în care stilurile arhitecturale se amestecă frumos, oferind astfel oraşului un aer aparte. Atmosfera Micului Paris este redată prin clădirile în stil eclectic de la sfârşitul secolului al XIX-lea, stilul neoromânesc aduce originalitatea autohtonă în atenţia întregii lumi, iar modernismul interbelic schimbă faţa oraşului.

De-a lungul timpului, oraşul a fost trasformat de renumiţi arhitecţi, a căror operă ne face mândri până astăzi.

Vă propunem un curs în care să descoperim arhitecţii Bucureştiului de la sfarşitul secolului XIX şi până în a doua jumătate a secolului XX.

La ultimele două întâlniri, ne plimbăm împreună cu lectorul Anita Sterea, istoric, prin câteva zone reprezentative ale oraşului, în care să identificăm stiluri arhitecturale şi câteva dintre clădirile de patrimoniu amintite la curs.

Temele întâlnirilor:

1. Ne vom plimba virtual prin Micul Paris şi vom povesti despre arhitecţii francezi sau români care au transformat oraşul dintr-unul cu iz oriental într-unul cu adevărat european. Albert Galleron, Paul Gottereau, Louis Blanc, Ion D. Berindei, Dimitrie Maimarolu sunt doar câteva dintre numele despre care vom discuta.

2. Această întâlnire este destinată stilului neoromânesc cu precădere. Operele lui Ion Mincu, Grigore şi Cristofi Cerchez, Petre Antonescu, Nicolae Ghika-Budeşti sau Toma Socolescu ne vor capta atenţia cu îndrăzneala şi inspiraţia de a transforma vizual oraşul folosind un stil arhitectural autohton.

3. A treia întâlnire este destinată Bucureştiului interbelic şi transformărilor pe care oraşul le suferă în această perioadă. Este timpul modernismului şi al stilului Art Deco. Vom povesti despre operele lui Marcel Iancu, Radu Dudescu, Horia Creangă sau Duiliu Marcu.

4. Întâlnire pe teren: ne plimbăm în zona centrală a Bucureştiului şi identificăm clădiri în stil Belle Epoque şi stil neoromânesc, semnate Albert Galleron, Paul Gottereau, Petre Antonescu, Grigore Cerchez, Louis Blanc. – Plecare de la Fundaţie

5. Întâlnire pe teren: observăm stilurile reprezentative pentru anii `30 – modernism şi art deco – şi povestim despre clădirile arhitecţilor Horia Creangă, Marcel Iancu, Duiliu Marcu, Jean Monda. – Plecare de la Fundaţie

Pe parcursul întâlnirilor se vor folosi imagini de arhivă sau contemporane cu clădiri de patrimoniu din Bucureşti. Cursul este susţinut de un istoric, nu de un arhitect, perspectiva din care vom aborda subiectul va fi, deci, una istorică.

*Reducerea se aplică la costul întreg al cursului şi nu se cumulează cu alte oferte, reduceri sau vouchere.

Inscrie-te la acest atelier »