Poveştile Bucureştiului – Amintiri din Micul Paris
 

Bucureştiul era cunoscut la sfârşitul secolului al XIX-lea ca Micul Paris sau Parisul din Est. Astăzi Capitala României păstrează încă pe alocuri atmosfera acelor ani. Bucureştiul este un oraş al contrastelor, un oraş cu o bogată istorie, cu personalităţi marcante şi evenimente cruciale pentru evoluţia României. Bucureştiul a devenit în ultimii ani, din ce în ce mai mult, o atracţie turistică importantă pentru călătorii din alte ţări şi, în egală măsură, începe să fie un oraş dinamic şi interesant şi pentru locuitorii săi.

Bucureştiul merită descoperit în detaliu, iar pentru asta vă invităm să-l analizăm, cu bune şi rele, în cadrul acestui curs.

Pe parcursul celor 4 întâlniri, vom analiza oraşul nostru din unghiuri diferite. Vom călători virtual prin epoci diferite, de la centru la periferie, prin mahalale şi pe largi bulevarde moderniste şi vom cunoaşte personalităţile ce au marcat dezvoltarea Bucureştiului

1. Prima întâlnire este dedicată legendelor ce stau la baza formării oraşului. Descoperim duioasa poveste de iubire dintre Ciobanul Bucur şi a sa frumoasă soţie Dâmboviţa. Apoi intrăm uşor, uşor, în povestea formării oraşului, vorbim de apariţia mahalalelor şi a cartierelor actuale. Aflăm de unde provine numele fiecărui cartier bucureştean, cum a fost oraşul împărţit de-a lungul timpului, din punct de vedere administrativ, şi ce are mai de preţ şi mai puţin cunoscut fiecare cartier.

2. În a doua întâlnire, descoperim personalităţile marcante ale oraşului. De la primari, actori, scriitori, jurnalişti sau oameni ai locului, fiecare dintre aceştia şi-au pus amprenta asupra oraşului aşa cum îl avem noi astăzi. Tot în cadrul acestei întâlniri discutăm de rolul familiei regale în dezvoltarea Bucureştiului.

3. A treia întâlnire este destinată comunităţilor din oraş. Bucureştiul este un oraş amestecat din punct de vedere etnic, iar comunităţile din Capitală au avut de asemenea un rol important în tranformarea oraşului de-a lungul veacurilor. Fie că vorbim de comunitatea armenească, evreiască sau grecească, acestea şi-au creat adevărate cartiere şi centre culturale în centrul Capitalei.

4. În a patra şedinţă descoperim Bucureştiul Verde, povestea parcurilor şi grădinilor din oraş, însă ne plimbăm şi pe la minunatele monumente cunoscute şi mai puţin cunoscute din oraş. Povestim şi despre teatre, cinematografe, baluri şi restaurante. Aflăm unde era zona de promenadă şi ce activităţi de timp liber au avut diferitele clase sociale ale Bucureştiului de-a lungul veacurilor.

Vom discuta şi despre partea dispărută, din păcate, a oraşului, fie în urma incendiilor sau a cutremurelor, fie ca urmare a demolărilor din perioada comunistă.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!