Povestile Bucurestiului
 

Bucurestiul era cunoscut la sfarsitul secolului al XIX-lea ca Micul Paris sau Parisul din Est. Astazi Capitala României pastreaza inca pe alocuri atmosfera acelor ani. Bucurestiul este un oras al contrastelor, un oras cu o bogata istorie, cu personalitati marcante si evenimente tragice sau mai putin tragice. Bucurestiul devine, din ce in ce mai mult, o atractie turistica importanta pentru calatorii din alte tari si, in egala masura, incepe sa fie un oras dinamic si interesant si pentru locuitorii sai.

Bucurestiul merita descoperit in detaliu, iar pentru asta va invitam sa-l analizam, cu bune si rele, in cadrul acestui curs.

Pe parcursul celor 5 intalniri, vom analiza orasul nostru din unghiuri diferite. Vom calatori virtual prin epoci diferite, de la centru la periferie, prin mahalale si pe largi bulevarde moderniste si vom cunoaste personalitatile ce au marcat dezvoltarea Bucurestiului

1. Prima intalnire este dedicata legendelor ce stau la baza formarii orasului. Descoperim duioasa poveste de iubire dintre Ciobanul Bucur si a sa frumoasa sotie Dambovita. Apoi intram usor, usor, in povestea formarii orasului, vorbim de aparitia mahalalelor si a cartierelor actuale. Aflam de unde provine numele fiecarui cartier bucurestean, cum a fost orasul impartit de-a lungul timpului, din punct de vedere administrativ, si ce are mai de pret si mai putin cunoscut fiecare cartier.

2. In a doua intalnire, descoperim personalitatile marcante ale orasului. De la primari, actori, scriitori, jurnalisti sau oameni ai locului, fiecare dintre acestia si-au pus amprenta asupra orasului asa cum il avem noi astazi. Tot in cadrul acestei intalniri discutam de rolul familiei regale in dezvoltarea Bucurestiului.

3. A treia intalnire este destinata comunitatilor din oras. Bucurestiul este un oras amestecat din punct de vedere etnic, iar comunitatile din Capitala au avut de asemenea un rol important in tranformarea orasului de-a lungul veacurilor. Fie ca vorbim de comunitatea armeneasca, evreiasca sau greceasca, acestea si-au creat adevarate cartiere si centre culturale in centrul Capitalei.

4. In a patra sedinta descoperim Bucurestiul Verde si povestea parcurilor si gradinilor din oras, insa ne plimbam si pe la minunatele monumente cunoscute si mai putin cunoscute din oras. Vom discuta si despre partea disparuta, din pacate, a orasului, fie in urma incendiilor, cutremurelor fie ca urmare a demolarilor comuniste.

5. A cincea intalnire, ultima, este despre cum se distrau bucurestenii in orasul lor. Povestim despre teatre, cinematografe, baluri si restaurante. Aflam unde era zona de promenada si ce activitati de timp liber au avut diferitele clase sociale ale Bucurestiului de-a lungul veacurilor.

 


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!