Familia Ghica: domnitori, scriitori şi sfinţi. Au povestit G. Filitti şi Neagu Djuvara
 

Vă invităm să urmăriţi, online, un eveniment dedicat personalităţilor pe care Familia Ghica le-a dat societăţii româneşti şi europene, susţinut în 2012 de istoricii Georgeta Filitti şi Neagu Djuvara. Înregistrarea face parte din arhiva Fundaţiei.

Familia Ghica este una dintre familiile cele mai proeminente ale Ţării Româneşti. Au dat peste 25 de domnii, cu 10 domnitori, prima domnie pamânteană în Ţara Românească şi ultima domnie, înainte de Unirea Principatelor, în Moldova.

Domnitorii Ghica au avut o atitudine luminată faţă de poziţia pe care oocupau. În urma lor au rămas ctitorii de oraşe (Alexandria), palate (Palatul Ghica-Tei, din Bucureşti, şi altele în ţară), biserici, aşezăminte spitaliceşti etc.

Aceeaşi familie a dat numeroşi scriitori – Ion Ghica, Pantazi Ghica, Elena Ghica (Dora d’ Istria), oameni politici, teologi – Monseniorul Vladimir Ghika, până şi un guru în India – Alecu Ghica.

Georgeta Filitti este doctor în istorie, specialist în istoria modernă şi contemporană a României, autor şi editor a numeroase cărţi şi articole despre istoria Bucureştiului şi despre diverse personalităţi din istoria românilor. Printre lucrările sale menţionăm editarea lucrării „Operele lui M. Kogălniceanu” (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeşte premiul Academiei (1983) şi peste 400 de articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, în volume omagiale, enciclopedii, culegeri tematice.

Neagu Djuvara şi-a făcut studiile la Paris, licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). În 1961, pleacă în Africa, printr-un concurs de împrejurări extrardinar, în Republica Niger unde va sta până în 1984, în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine. Concomitent va fi profesor de drept internaţional şi de istorie economică, la Universitatea din Niamey.

În 1990 a revenit în ţară şi a fost una dintre cei mai iubite şi respectate personalităţi culturale româneşti, ca istoric şi scriitor. Din 1991 pâna în 1998 a fost profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Facultatea Stiinte Politice. A fost membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi şi al Institutului de Istorie „N. Iorga” din Bucureşti. A deţinut Ordinul Arts et Lettres în grad de Ofiter, fiind decorat de Ambasadorul Franţei în România, Domnul Henri Paul (5 martie 2010).

istoria familiei ghica

 sursă foto: Wikipedia


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!