Atelier de psihodramă: explorarea puterii interioare
 

Vă invităm sâmbătă, 25 mai, de la ora 16:00, într-o călătorie de autodescoperire şi împuternicire, alături de Tatiana Morari, psiholog clinician, psihoterapeut şi formator.

În iureşul societăţii moderne, întrebarea „Cine sunt eu?” răsună adesea în adâncul sufletelor noastre, la fel ca sentimentul enigmatic exprimat de Lewis Carrol în „Alice în Ţara Minunilor”: „Oare cine sunt eu? Ah, acesta este marele mister.” Cu toate acestea, în mijlocul agitaţiei presiunilor externe şi a aşteptărilor societăţii, femeile se confruntă adesea cu o multitudine de lupte interne care le modelează sentimentul de sine şi de putere. În timp ce se pune un accent considerabil pe impactul imaginilor societăţii asupra femeilor, problemele care stau la baza acestora sunt mai profunde, cuprinzând provocările legate de ataşament, dinamica familială şi efectele profunde ale adolescenţei asupra formării identităţii.

Pentru multe femei, călătoria de descoperire de sine este plină de dificultăţi care provin din nevoile de căldură, conexiune şi sprijin nesatisfăcute în timpul anilor de formare. În consecinţă, un sentiment omniprezent de abandon poate pătrunde în psihicul lor, favorizând convingerea că „a fi puternică” este singura modalitate de a supravieţui într-o lume plină de incertitudini. Cu toate acestea, pe măsură ce pătrundem mai adânc în straturile fiinţei noastre, descoperim un alt tip de putere – una înrădăcinată în vulnerabilitate, autenticitate şi capacitatea de a ne îmbrăţişa valoarea intrinsecă a lui „a fi”.

Pe măsură ce femeile evoluează prin diferite etape ale vieţii şi îşi asumă diverse roluri, esenţa feminităţii lor rămâne o piatră de temelie a identităţii lor. Este un rol impregnat de libertate şi împlinire inerentă, o mărturie a legăturii profunde dintre iubirea de sine şi împuternicirea personală. Recunoscând şi îmbrăţişând această putere înnăscută, femeile pornesc într-o călătorie transformatoare de autoactualizare, revendicându-şi vocea, rolul şi suveranitatea într-o lume care caută adesea să le diminueze esenţa.

Împreună, vom desluşi straturile de condiţionare, aşteptările societăţii şi naraţiunile internalizate pentru a scoate la iveală rezervorul de putere, rezistenţă şi autenticitate care rezidă în fiecare dintre noi. Prin introspecţie, reflecţie şi experienţe împărtăşite, vom cultiva o înţelegere mai profundă a valorii noastre inerente şi a potenţialului nemărginit care zace latent în noi. Haideţi, împreună în această oază de inspiraţie transformatoare, să ne îmbraţişăm frumuseţea şi puterea feminităţii noastre cu graţie, curaj şi convingere.

Structura evenimentului:

Obiectiv: Consolidarea încrederii în sine, rezilienţei şi asertivitatăţii.

Activităţi de încălzire (30 min): Activităţi de spargere a gheţii şi exerciţii de grup captivante au ca scop energizarea şi echilibrarea participanţilor din punct de vedere emoţional şi fizic, favorizând un sentiment de conexiune între ei. Activităţile vor urmări trecerea gradată de la conectarea cu spaţiul, conectarea cu celălalt, până la conectarea cu sine. Voi da tonul atelierului, subliniind importanţa recunoaşterii şi valorificării puterii personale.

Activităţi de împuternicire (60 min): Prin jocuri de rol, imagerie ghidată, fotografie şi sculptură, participanţii vor explora şi da o formă simbolică puterii interioare şi încrederii în sine. Se va pune accent pe imagine potenţială reală şi pe ce idealizată. Exerciţiile de grup se concentrează pe dezvoltarea abilităţilor de afirmare şi pe stabilirea de limite.

Împărtăşire şi reflecţie (20 min): Participanţii reflectă asupra experienţelor trăite în timpul activităţilor de împuternicire şi identifică strategii practice pentru a aplica încrederea şi asertivitatea nou descoperite în viaţa de zi cu zi.

Această activitate se aliniază cu principiile de împărtăşire psihodramatică, în care participanţii împărtăşesc în mod deschis sentimentele şi experienţele evocate în timpul activităţilor anterioare. Se pune accentul pe evitarea dialogului şi a judecării celorlalţi.

Sunt Tatiana Morari şi nu sunt doar un terapeut, ci sunt o persoană care a fost modelată de experienţele vieţii pentru a deveni unul. Cu o pregătire în psihologie din 2002, am lucrat mai bine de 15 ani în diverse medii sociale, de la ONG-uri şi fundaţii la departamente de  training în cadrul unor corporaţii, perfecţionându-mi abilităţile de a înţelege comportamentul uman şi de a favoriza creşterea. Călătoria mea m-a purtat de la coordonarea proiectelor pentru copiii defavorizaţi până la aprofundarea complexităţii dinamicii relaţionale în organizaţii şi companii, unde mi-am dezvoltat un ochi analitic ascuţit şi abilităţi organizatorice.

De-a lungul timpului, m-am implicat în programe de formare, ateliere de lucru şi sesiuni de terapie personală, căutând în mod constant să îmi extind cunoştinţele şi expertiza.

Sunt profund pasionată să ajut persoanele să navigheze prin provocările vieţii, fie că este vorba de gestionarea relaţiilor, de a face faţă traumelor sau de a găsi vindecarea în urma unei pierderi şi a unei suferinţe. Prin practica mea, sunt specializată atât în terapia individuală, cât şi în cea de grup, bazându-mă pe o gamă diversă de abordări terapeutice, psihodrama clasică – prima mea iubire, metoda ESPERE, metoda NARM şi explorarea şi intervenţia în cazul traumei transgeneraţionale.

În timpul liber, sunt fotograf prin cuvinte, capturând momentele vieţii prin lentile artistice şi psihologice. Prin toate acestea, îmi abordez munca cu umanitate, empatie şi un angajament profund de a-i ajuta pe ceilalţi să se dezvolte.

Psihodrama reprezintă o abordare dinamică şi transformatoare de dezvoltare personală şi psihoterapie, iniţiată de Jacob Levy Moreno. În timp ce psihanaliza tradiţională se concentrează asupra individului, psihodrama aprofundează spaţiul complex şi creator dintre oameni. Inima acestei metode este spontaneitatea, abilitatea de a fi în aici şi acum ce determină scăderea anxietăţii şi favorizează conexiunea umană autentică. Şi ce cadou mai preţios ne putem face dacă nu o mai mare capacitate de a fi conectaţi cu noi înşine, cu celălalt şi a ne bucura mai mult de viaţă?

Într-o şedinţă de psihodramă, participanţii se implică activ şi participă cu toate aspectele lor: corp, minte şi emoţii. Prin activităţi de încălzire psiho-somatică, antrenarea empatiei şi exerciţii de joc de rol, avem ocazia să ne cultivăm agilitatea mentală, adaptabilitatea emoţională şi libertatea de a exprima cele mai intime gânduri şi sentimente. Şi ce poate fi mai liniştitor decât să îţi permiţi doar să fii?

Sursă foto – https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photography-of-three-woman-standing-near-trees-1959853/

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!