Descoperă Mahalaua Mântuleasa – Tur ghidat prin Bucureşti
 

Mahalaua Mântuleasa este o zonă limitrofă a centrului vechi al Bucureştiului, însă o zonă cu un rol crescut în formarea capitalei aşa cum o ştim noi astăzi. Strada Mântuleasa, deşi păstrează încă parfumul sfârşitului de secol XIX, este o stradă prea puţin cunoscută de bucureşteni, chiar dacă este intens circulată.

Zona Mântuleasa datează de la începutul secolului al XVIII-lea, astăzi Biserica Mântuleasa fiind singurul monument păstrat din acele timpuri.

În perioada comunistă, Mahalaua Mântuleasa trebuia să dispară pentru a face loc noului oraş. Cu toate acestea, strada Mântuleasa supravieţuieşte.

Străzile Mântuleasa şi Popa Soare ocupă un loc aparte în universul lui Mircea Eliade care, fascinat de aceste locuri cu aer atemporal, va plasa o parte din acţiunile nuvelelor sale fantastice în această zonă.

În expediţia culturală vom descoperi povestea mahalalei Mântuleasa şi transformările suferite de aceasta în secolele XVIII-XIX, vom admira Bisericile Mântuleasa şi Popa Soare, vom povesti despre intelectualii ce şi-au legat existenţa de această zonă a Capitalei şi vom vedea locurile prin care au trecut sau casele în care au locuit (Mihai Eminescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade şi Marin Preda).

Plimbarea durează aproximativ 2 ore şi se încheie pe strada Sfântul Ştefan, la rondul Izvorul Rece.

Testimonial: „O plimbare relaxantă, departe de zgomotul bulevardelor, printre clădiri pline de farmec şi istorie. Mici capsule de întoarcere în alte vremuri, când timpul mai avea răbdare, traseele culturale oferite de Fundaţia Calea Victoriei provoacă dependenţă.” (G.C.)

Dacă doriţi să vedeţi fotografii de la o plimbare anterioară în zona Mântuleasa, intraţi aici.

***Fundaţia Calea Victoriei organizează tururi în zonele istorice din capitală din anul 2009, ca o continuare a cursurilor despre istoria Bucureştiului lansate în 2008, cu dna. acad. Georgeta Filitti. Suntem primul ONG cultural care a lansat moda prezentării pietonale a istoriei noastre prin oraş, dincolo de conferinţele şi evenimentele din palate şi clădiri de patrimoniu.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!