Tiberiu Soare

Născut la Bucureşti în 1977, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei, precum şi cea de interpretare muzicală – tubă – clasa conf. Univ. Ion Popescu.

S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia dirijat orchestră cu Horia Andreescu şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii: Alain Paris şi Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogăţirea cunoştinţelor muzicale, Tiberiu Soare, a participat şi la cursul de compoziţie predat de Dan Dediu la aceeaşi Universitate.

Artistul îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor. A dirijat orchestrele Filarmonicilor din Braşov, Craiova, Satu Mare, Ploieşti, Constanţa, Bacău, Botoşani, Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio.

În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei româneşti a operei Münchausen de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzică contemporană Profil al cărui dirijor este de la înfiinţarea acestuia în 2002. Cu acelaşi ansamblu şi-a făcut şi debutul în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” ( ediţia 2005), urmat de 2 C.D.-uri cu muzică contemporană românească.

La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat până acum mai multe concerte şi înregistrări, fiecare apariţie a sa adăugând noi succese la palmaresul său.

Între 2002 şi 2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti – secţiile de muzică de cameră şi operă.

Între anii 2012-2015 este dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio.

Între anii 2005-2012 este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti, unde a debutat cu baletul Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski.

Din 2016 revine la Opera Naţională Bucureşti ca dirijor, unde se află şi în prezent.

În 2003 a obţinut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului Traviata-150.

În 2006 revista Actualitatea muzicală i-a decernat premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret în urma activităţii sale din stagiunea precedentă. Tot în 2006 fundaţia „Anonimul ” l-a desemnat ca reprezentant al domeniului muzical la secţiunea tineri artişti pentru finala marilor premii Prometeus.

Din ianuarie 2007 Tiberiu Soare este coordonatorul Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” înfiinţat în cadrul Operei Naţionale Bucureşti.

Colaborator de nadejde al Fundatiei Calea Victoriei din anul 2008 (este unul dintre primii lectori ai fundatiei, alaturi de dl Neagu Djuvara, Petre Guran, istoricul Georgeta Filitti, Stefan Vianu si altii).

A sustinut in anul 2008 si 2009 cursul in 10 sedinte CUM SA ASCULTAM MUZICA, care s-a bucurat de mare succes la public, facind salonul fundatiei neincapator.

In anul 2010 si 2011 a sustinut in cadrul fundatiei citeva conferinte pe teme muzicale.

In perioada 2012-2013 a sustinut seria de 13 conferinte, initiate de fundatie si gazduite de ONB: PENTRU CE MERGEM LA OPERA? care au facut ca Salonul Galben al operei sa devina neincapator. Aceste conferinte au fost transformate in anul 2014 in cartea cu acelasi nume.

Intre 2014-2015 sustine, alaturi de Fundatia Calea Victoriei, la Teatrul Odeon conferintele “Vorbe despre muzica si muzicieni” care se transforma ulterior in cartea “NOUA POVESTI MUZICALE”, publicata de fundatie in anul 2016.