Fascinaţia Umbrei în Opere celebre – conferinţă cu dirijorul Tiberiu Soare

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

Vă invităm luni, 22 mai, de la ora 19:00, la cea de-a şaptea conferinţă susţinută de dirijorul TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai iubiţi şi talentaţi muzicieni români, în elegantul spaţiu al Galeriilor Artmark, în superbul Palat Cesianu-Racoviţă.

De această dată vom explora universul personajelor negative din opere, care, deşi deseori detestate, hulite, urâte de publicul care asistă la spectacolul de pe scenă, sunt în ţesătura poveştii, un rău necesar, dacă ar fi să facem un joc de cuvinte.

Putem justifica existenţa răului în lume? Poate exista binele, lumina în absenţa răului, a întunericului, a umbrei de care ne este deseori teamă, pe care nu dorim să o vedem, să o acceptăm în propriile vieţi, să o explorăm?

Mergem pe urmele unor personaje precum Jago, din Otello de Verdi, a baronului Scarpia, tiranul Romei din Tosca, de Puccini, a lui Don Bartolo din Barbierul din Sevilla, de Rossini sau a contelui de Almaviva din Nunta lui Figaro, de Mozart.

Nu vor lipsi nici personajele feminine malefice din opere precum Principesa de Bouillon, din opera Adrianna Lecouvreur de Francesco Cilea, Ortrud din opera Lohengrin de Wagner sau cele din operele lui Verdi precum Abigaille din Nabucco, Amneris, fiica faraonului, din Aida sau Prinţesa Eboli din Don Carlos.

Ce se află în spatele comportamentului, a uneltirilor ingenioase a acestor personaje care pun în pericol evoluţia, integritatea sau chiar viaţa eroilor şi eroinelor? Ele reflectă imagini ale răului, sunt oglinzi ale păcatului sau reflectă, de fapt, slăbiciunea unei lumi supuse greşelilor? Care sunt resorturile care se află în spatele reacţiilor şi faptelor lor, răul este înnăscut sau apare din cauza mediului, a împrejurărilor în care destinul personajelor-umbră se conturează?

În aceste opere, în poveştile personajelor întunecate, deseori fascinante, în felul în care ele sunt conturate prin muzică, poveste şi prin dinamica cu celelalte personaje, putem afla răspunsuri posibile, chei de decriptare poate chiar a realităţii din jurul nostru.

Palatul Cesianu-Racoviţă se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.

O clădire cu o istorie fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă, şi anume Galeria Artmark.

În cadrul conferinţei vom asculta următoarele fragmente muzicale:

Această serie de evenimente este realizată cu sprijinul Midas Electronics.