Avataruri hristice în titluri celebre din opere – conferinţă cu dirijorul Tiberiu Soare

Ecouri neo-testamentare în marea muzică

Vă invităm la cea de-a şasea conferinţă susţinută de dirijorul TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai iubiţi şi talentaţi muzicieni români, în elegantul spaţiu al Galeriilor Artmark, în superbul Palat Cesianu-Racoviţă.

În luna în care ne pregătim de marea sărbătoare a Învierii, vă propunem să descoperim personaje din istoria operei care trec dincolo de tipologiile clasice, eroi şi eroine în căutarea binelui, adevărului, absolutului, dincolo de orgoliile personale, de luptele pentru putere, seducţie sau control.

În galeria personajelor notabile din istoria operei întâlnim deseori caractere puternice, relaţii antagonice, poveşti de iubire, trădare şi multă pasiune. Câteodată, însă, întâlnim câte un personaj luminos, a cărui serenitate radiază asupra întregii muzici, ridicând-o pe aceasta deasupra afectelor omeneşti. Aceste personaje se disting prin destine aparte, prin tăria lor de caracter şi muzicile speciale care îi însoţesc.

Acestor eroi, care ajung deseori până la sacrificiu în acceptarea destinului propriu, le este închinată întâlnirea din seara zilei de 3 aprilie.

• Care sunt aceste personaje memorabile prin excepţionalismul lor
  • Cum surprind marii compozitori ideea de sacrificiu prin muzică
  • Poate să se elibereze de destin eroul/eroina

Răspunsurile le vom găsi împreună cu ajutorul unor fragmente de audiţii şi al dialogului pe care îl putem construi la finalul prezentării dirijorului Tiberiu Soare.

Palatul Cesianu-Racoviţă se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.

O clădire cu o istorie fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă, şi anume Galeria Artmark.

În cadrul conferinţei vom asculta următoarele fragmente muzicale:

Această serie de evenimente este realizată cu sprijinul Midas Electronics.