In vizita la Conacul Florica al familiei Bratianu, cu istoricul G. Filitti
 

Avem placerea sa va invitam simbata 22 iunie sa vizitam Conacul Florica al familiei Bratianu.

“Situat în comuna Ştefaneşti, judeţul Argeş,conacul familiei Bratianu, numit ca şi satul în care se afla, Florica, în amintirea primei fiice a lui I.C. Brătianu este unul din cele mai frumoase domenii boiereşti din România, păstrat foarte bine pâna în zilele noastre (cu exceptia obiectelor, mobilelor şi a cărţilor din interior, risipite aiurea în anii regimului comunist . Este conacul în care s-a nascut şi a trait cea mai importanta familie de oameni politici români, o adevarată dinastie civilă care a dat ţării nu mai puţin de trei prim-miniştri, dintre care primii doi Ion si Ionel Bratianu au avut un rol covârşitor în realizarea României moderne (de numele primului legându-se războiul Independenţei, cel de-al doilea realizând tot în urma unui razboi Unirea din 1918 şi reformele ce au stat la baza democraţiei interbelice).

Domeniul Florica e format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui vast parc, înconjurat de podgoriile de la Stefaneşti, – este opera primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tata şi fiu, care fiind pasionati constructori, in special ultimul au transformat o cocheta casa de administratie a mosiei intr-o somptuoasa resedinta boiereasca, in care s-au luat importante decizii privind istoria noastra.

Prima casa de la Florica a fost construita de I.C. Bratianu in 1858, pe partea de mosie ce i-a revenit dupa succesiunea tatalui sau. Initial, Bratianu optase pentru mosia Tigveni, unde isi petrecuse copilaria, dar la cererea fratelui sau mai mare, Teodor, a primit al treilea lot de mosii, ce cuprindea Florica, Malureni, Galesul si Bratieni, Leresti si Simburesti. Casa de la Tigveni, mare si frumoasa , cu pridvor, ziduri groase, si un subteran raspunzand din iatac in padurea seculara se pastreaza si astazi. Ion C. Bratianu (1821-1891) a vandut o parte din celelalte mosii, dar a cumparat langa Florica via numita Floreasca, vie care il va preocupa pana la moarte, ingrijind-o si exploatand-o dupa cele mai moderne retete.

A fost multumit de optiunea sa pentru Florica, in detrimental Tigvenilor care ii evocau copilaria. Construirea casei de la Florica inceput in 1858, dupa ce Ion C. Bratianu s-a casatorit cu Pia Plesoianu, noua familie stabilindu-si caminul la tara. Dintr-o casa cu patru camere si o pivnita pentru vin, batranul Bratianu a construit un conac cu etaj si cu o frumoasa terasa deschisa. Ionel Bratianu isi amintea : “Parintii nostri chiar de la casatorie isi facusera din Florica asezamantul lor casnic. Datoriile politice ii obligau in diferite imprejurari sa se mute la Bucuresti. Doisprezece ani de minister si cursurile superioare ale liceului obigasera pe parintii nostri si pe copii sa-si petreaca in Capitala cea mai mare parte a anului. Totusi, pentru unii, ca si pentru altii, Florica era vatra si cuibul adevarat. Aceasta o simteam intr-atata, incat fata de copiii nascuti la Bucuresti ramanea avantaj celor ce se nascusera la Florica si care aveau astfel o legatura mai mult cu dansa. Tatal meu, retragandu-se de la guvern, la incepurul anului 1869 ne instalaram la Florica , de unde in curs de sapte ani rareori si numai cate unul din copii venea pentru cateva zile la Bucuresti.

informatiile sint preluate de pe site-ul conacului.

Se vor vizita urmatoarele spatii care tin de conac: biserica familiei, vila Florica, crama si parcul vilei.

Acest eveniment continua seria vizitelor la palate, case boieresti si conace din Bucuresti si din tara, derulat in compania istoricul Georgeta Filitti.

PARTICIPANTII TREBUIE SA SE INSCRIE PE MAIL SI POT PARTICIPA FIE CU MASINA PERSONALA FIE GAZDUITI DE CATRE CEI CARE AU MASINI SI DORESC SA PRIMEASCA PASAGERI. PROGRAMAREA PE MASINI ESTE FACUTA DE FUNDATIE.

INTILNIREA PENTRU PLECAREA DIN BUCURESTI VA AVEA LOC LA ARCUL DE TRIUMF –  LA ORA 9:00.

Avind in vedere ca evenimentul va dura cel putin jumatate din zi, va rugam sa va luati palarie de soare, sandwich-uri si apa.

foto preluat de aici: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flickr_-_fusion-of-horizons_-_Conacul_Br%C4%83tianu_%283%29.jpg


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!