Vibraţia Muzicii: Despre puterea incantatorie a muzicii, cu dirijorul Tiberiu Soare
 

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

Vă invităm la a doua conferinţă susţinută de dirijorul TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai iubiţi şi talentaţi muzicieni români, în elegantul spaţiu al Galeriilor Artmark, în superbul Palat Cesianu-Racoviţă.

Tiberiu Soare este un povestitor dăruit şi pasional, un fin cunoscător al fenomenului muzical din interior. El ne va fi călăuză în spaţiul muzicii clasice, în lumile marilor compozitori şi interpreţi, pentru a ne iniţia în secretele audiţiilor atente, a bucuriilor mari şi a revelaţiilor sonore pe care le avem la concerte live sau ascultând înregistrări celebre.

Muzica a fost din cele mai vechi timpuri asociată cu ritualurile, cu diversele forme de transă, indusă de muzica tribală, de instrumentele de percuţie sau, mai apoi,de muzica religioasă, vocală, polifonică sau instrumentală. Chiar şi în zilele noastre participanţii la concertele cu mii de oameni cunosc acest tip de stare colectivă create de puterea incantatorie a muzicii, a ritmurilor, a melodiei.

Vom explora puterea de seducţie a unor fragmente muzicale hipnotice şi senzuale precum Boleroul de Ravel sau stările excepţionale pe care Wagner le creează în operele sale monumentale, atmosfera atemporală, cufundată în sonorităţile unor lumi şi spaţii mitologice.

Simfonia fantastică de Berlioz recreează în partea a 5-a atmosfera unei nopţi de sabat în care se întâlnesc vrăjitoarele, acest fragment având puterea de a contura un spaţiu sonor puternic, înfricoşător, fascinant şi mistic, specific imaginarului romantic.

Habanera din Carmen, celebra arie a lui Bizet, poate una dintre cele mai cunoscute şi fredonate arii din lume, este un cântec al seducţiei, care împleteşte magia, ritmurile lumii noi cu muzica europeană. Personajul feminin central din opera omonimă recită un fel de descântec cu a sa linie melodică magică, care subjuga definitiv ascultătorul.

La toate acestea se adaugă numeroase arii celebre de dragoste şi seducţie, jocurile amoroase sau de manipulare a victimei, precum superba serenada a lui Don Giovanni – Deh, Vieni alla finestra.

Palatul Cesianu-Racoviţă se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.

O clădire cu o istorie fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă, şi anume Galeria Artmark.

În cadrul conferinţei vom asculta următoarele fragmente muzicale:

Această serie de evenimente este realizată cu sprijinul Midas Electronics.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!