Terapie prin tehnici teatrale. Exerciţii introductive, psihodramă şi terapia relaţiilor
 

LA ACEST CURS NU MAI SUNT LOCURI.

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de luni, în intervalul 19:00-21:00.

,,Este o bucurie să te ascunzi şi e o tragedie să nu fii găsit”, spune renumitul
psihanalist englez Donald Winnicott.

Cu toţii dezvoltăm în copilărie mecanismele de apărare cu care parcurgem de obicei apoi întreaga viaţă, modalităţi personale care în momentul respectiv au avut un rol defensiv, de păstrare a ataşamentului faţă de cei care ne asigurau protecţia şi de acceptare a noastră de către ei.

Tiparele de comportament învăţate până atunci sunt cele care, în absenţa conştientizării lor, ne guvernează viaţa şi cel mai evident acestea se manifestă în relaţiile pe care le avem, în tipul de oameni pe care îi atragem şi în situaţiile repetitive cu care ne confruntăm în relaţiile noastre, de orice fel ar fi ele.

Ceea ce uităm însă este bucuria şi deschiderea cu care am intrat în lume, plăcerea de a interacţiona cu ceilalţi şi libertatea interioară de a ne exprima fără frică emoţiile, personalitatea şi gândurile, împreună cu cei din jur. Aici ne poate ajuta teatrul, jocurile şi exerciţiile inspirate din tehnici dramatice, prin care ne reamintim ca de fapt lucrurile nu sunt chiar atât de grave şi de serioase, ca fundamental suntem cu toţii la fel, că dacă văd la cel din faţa mea aceleaşi obstacole pe care le am şi eu pot să descopăr noi şi noi soluţii, şi, cel mai important, ca viaţa în sine este un joc, dezinhibat şi liber de (pre)judecăţi.

Dacă observăm că ne tot întâlnim cu acelaşi tip de dificultăţi (de exemplu, oamenii care ajung întotdeauna în relaţii cu un partener dominator sau cei care, în ciuda cunoştinţelor acumulate într-un domeniu, se confruntă cu o stimă de sine scăzută în raport cu ceilalţi, sau, din contră, cei care, oricât ar dori, reuşesc cu greu să-şi înfrâneze accesele impulsive, pe care le regretă ulterior), înseamnă că avem de-a face de fapt cu propriile tipare subconştiente care, după cum spune un alt mare psihanalist, Carl Jung, până nu sunt aduse la suprafaţă şi regândite de adultul din prezent vor continua să ne guverneze viaţa şi noi vom continua să le numim ,,soartă”.

Tehnicile de actorie ne ajută să ,,dezrădăcinăm” aceste tipare şi să le recreăm în fiecare secundă spontan, cu bucurie şi libertate, în modul cel mai eficient pentru momentul prezent.

Ce vom face efectiv la curs:

– Vom construi împreună un grup bazat pe încredere şi oglindirea sinelui în celălalt, în care explorăm în siguranţă nevoia fiecăruia de expresie şi de conexiune.

– Vom descoperi împreună ce înseamnă să ,,te joci” cu propriile blocaje, să nu mai crezi cu totul în ele şi să îţi regăseşti creativitatea în abordarea lor.

– Fiecare participant va propune o situaţie şi o relaţie reală din viaţa sa, care este problematică pentru el sau care pare să se tot repete; vom împrumuta exerciţii specifice terapiei psihodramatice, vom ,,de-construi”, analiza şi ,,re-aşeza în scenă” tiparele care se află la baza situaţiei.

– Vom parcurge exerciţii de respiraţie holotropică, conectată, pentru controlul emoţiilor şi conectarea cu sinele autentic şi cu intuiţia.

– Vom ,,juca”, pe rând, roluri din viaţa noastră şi din a altora, ajutând la câştigarea unei perspective noi asupra unei anumite relaţii, situaţii sau blocaj individual.

– Vom parcurge exerciţii practice specifice procesului lui Byron Katie, ,,The Work”, care se referă la înţelegerea profundă a sinelui prin analiza propriilor judecăţi asupra altora.

– Vom defini şi explora ce înseamnă spaţiul personal, limitele sănătoase, precum şi motivele pentru care ne e greu să punem acele limite.

– Vom participa la fiecare şedinţă, în mod activ, la procesul celui cu care se lucrează – vom avea protagonişti, spectatori, egouri auxiliare şi vom încheia fiecare şedinţă cu un cerc de împărtăşire pentru toţi participanţii.

Acest curs este unul dinamic, bazat pe deschidere, onestitate, plăcere de a face lucrurile altfel decât până atunci şi dorinţă de a contribui la procesul celuilalt. Va acţiona ca o metoda terapeutică de grup prin tehnici teatrale, prin care fiecare va învăţa despre aptitudinile sale interpersonale şi va asimila tehnici specifice pentru a aduce schimbări pozitive în zonele din viaţă care nu sunt pe deplin satisfăcătoare.

 

Foto: https://www.pexels.com/photo/group-of-people-having-a-meeting-6896221/

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!