Secretele minţii umane – Cum evităm biasurile cognitive

Cursul are loc online. Cu o zi înainte de începerea evenimentului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link pe care vor urmări cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

De ce credem în horoscop sau superstiţii? De ce oamenii tind să ţină până în pânzele albe de părerile lor? De ce unele cuvinte ne stau „pe vârful limbii”?

Creierul nostru este o maşinărie extraordinar de complexă care ne ajută să ne orientăm prin lume. În acest curs explorăm modalităţile în care funcţionează mintea noastră şi înţelegem ce se întâmplă în spatele valorilor, părerilor şi reacţiilor noastre. De unde vin ele, de ce sunt într-un fel şi nu într-altul?

Avem impresia că suntem fiinţe raţionale care iau decizii în funcţie de experienţe practice, analize, raţionamente logice. Dar mintea noastră este plină de tipare de judecată eronată – de biasuri cognitive (euristici/erori de gândire). Când devenim conştienţi de aceste mecanici şi de erorile de gândire pe care mintea noastră le poate face, ne înţelegem limitele actuale. Începem să fim mai deschişi, mai atenţi, mai toleranţi şi mai împăcaţi cu noi înşine.

Cursul este construit în jurul Cognitive Bias Codex şi vom răspunde împreună la 4 dileme, într-o manieră interactivă. Pe lângă explicaţii ştiinţifice şi exemple concrete, ne jucăm şi cu experimente menite să ne provoace limitele raţiunii şi ale obiectivităţii.

Temele cursului sunt:

1. Cum gestionăm cantităţi mari de informaţie? Ne uităm la modalităţi prin care mintea noastră găseşte scurtături pentru a gestiona cantitatea imensă de informaţie de care ne lovim zi de zi. De exemplu, avem tendinţa să tragem concluzii diferite despre aceeaşi informaţie, în funcţie de modul în care aceasta ne-a fost prezentată sau chiar să credem că, în general, noi suntem mai obiectivi decât pot fi alte persoane. Ex: ancorarea, biasul de distincţie.

2. Cum facem ca lucrurile să capete sens pentru noi? Când încercăm să ne explicăm lumea din jur, putem cădea foarte uşor în capcana stereotipurilor, a etichetării sau a discriminării. Ne vom antrena mintea să fie mai deschisă şi mai tolerantă, uitându-ne la propriile limite în judecarea lumii şi a celorlalţi. Ex: Hindsight Bias, efectul de Halo.

3. Ce facem când trebuie să acţionăm rapid (şi să luăm decizii)? Înţelegem cum funcţionează mintea noastră atunci când trebuie să acţioneze rapid, mai ales pentru a lua o decizie. Urmărind modul de funcţionare putem deveni mult mai conştienţi de propriile noastre reacţii şi chiar putem să luăm decizii mai bune, cu care să fim cu adevărat împăcaţi. Ex: Efectul Dunning–Kruger, Iluzia controlului.

4. Ce ar trebui să ţinem minte? La ultima întâlnire vom descoperi cum memoria ne poate juca feste şi vom explora trucuri pentru a reţine lucrurile mai bine, mai ales atunci când vrem să învăţăm lucruri noi. Ex: Efectul Google, Peak-End Rule.

Imagine: unsplash.com