Pâinea noastră cea de toate zilele: atelier cu degustare 
 

Vă propunem o seară cu şi în jurul unei bucăţi de pâine, sau mai multe. Pâini istorice, pâini etnice şi pâini contemporane – artizanale, industriale, cu drojdie, cu maia sau amândouă – degustăm şi povestim despre acest aliment/ marfă/ dumicat sacru/ indice de bunăstare, civilizaţie şi identitate.

 

Că pâinea e sfântă, pâinea îngraşă, pâinea e cultură, pâinea prosteşte am tot auzit. Ştim că nu se serveşte caldă şi nu se aruncă, dar se oferă celor nevoiaşi, vorba cântecului “din bucata mea de pâine am hrănit un om ş-un câine”. Deşi cândva pâinea albă era boierie, graniţa dintre bun şi rău e mişcătoare şi se schimbă cu epoca şi ierarhiile sociale – azi elitele consumă din cea neagră. Nici pâinea industrială, reţetă controlată şi frământată de roboţi moderni, cândva un simbol al unui stat modern, tehnologizat, capabil să îşi hrănească corect populaţia, nu mai e ce a fost; markerul unui consum educat şi informat este azi pâinea artizanală, trecută prin fermentare de 24-36-72 ore şi frământată de braţe vânjoase.

Vom vorbi despre rolul pâinii în revolte şi revoluţii, politici şi diete, religie şi reforme alimentare traversând astfel istoria omenirii pentru a descoperi numeroasele puncte de intersecţie cu această coptură esenţială. Povestim despre anxietăţi, demonizări sau glorificări şi degustăm ce are mai bun oraşul când e vorba de brutării artizanale.

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-bread-on-basket-6966616/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!