Experiment şi rebeliune în avangarda rusă
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de luni, în intervalul 19:00-21:00.

La mai bine de un secol de la crearea pătratului suprematist al lui Kazimir Malevici, discuţiile despre avangarda rusă sunt încă vii, generând întrebări de tipul: care a fost rolul numeroaselor mişcări artistice inovatoare de la începutul secolului al XX-lea în configurarea avangardei? Care a fost scopul experimentelor avangardiste? În ce constă impactul fenomenului avangardei asupra culturii actuale?

Cursul prezintă, într-un dialog interdisciplinar (literatură, artă, politică), cele mai importante momente din istoria avangardei (literare) ruse. Vom vedea de ce au fost considerate scandaloase manifestările şi expoziţiile avangardiştilor, de ce avangarda a fost asociată cu revoluţia şi de ce puterea sovietică a deschis muzee de artă contemporană în anii 1920.

Structura cursului:

 1. Începutul secolului al XX-lea: de la simbolism şi decadenţă la avangardă. Ideologia şi coordonatele avangardei ruse. Eterogenitate avangardistă: futurismul, imaginismul, constructivismul. Grupări avangardiste de cafenea.

2. Prozelitismul estetic: „literatura manifestelor” avangardei literare ruse. Negarea violentă a tradiţiei. Radicalism şi experiment formal: limbajul transraţional (zaum).

3. Avangarda şi arta: K. Malevici, V. Kandinski, V. Tatlin, A. Rodcenko, Natalia Goncearova, M. Larionov, Liubov Popova, Aleksandra Ekster. Avangarda şi politica: de la anarhism la comunism.

4. Scriitori emblematici: Aleksei Krucionîh, Vladimir Maiakovski, Velimir Hlebnikov, Igor Severianin, Daniil Harms.

Sursă foto: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Kandinsky_-_Jaune_Rouge_Bleu.jpg

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!