De ce şi cum să-l citim pe Lev Tolstoi?
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de luni, în intervalul 19:00-21:00.

Operele complete ale lui Lev Tolstoi cuprind nouăzeci de volume de scrieri de ficţiune, teologice, pedagogice, publicistice, un jurnal ţinut de la nouăsprezece ani până la sfârşitul vieţii şi o bogată corespondenţă. Biblioteca scriitorului de pe domeniul Iasnaia Poliana conţinea 23. 000 de volume, scrise în 39 de limbi. Romanul Război şi pace are în medie 1300 de pagini de carte obişnuită şi pune în mişcare în jur de 570 de personaje, dintre care 200 sunt caractere istorice. Aceste cifre indică o personalitate creatoare de anvergură, însă, pe lângă criteriul cantitativ, Tolstoi impresionează prin viziunea sa artistică.

Într-o scrisoare, autorul mărturisea: „Pentru a trăi cinstit, trebuie să te sfâşii, să te tulburi, să lupţi, să greşeşti, să începi ceva şi să renunţi, s-o iei de la capăt şi iar să renunţi, să lupţi mereu şi să pierzi. Iar seninătatea este meschinărie sufletească. De aici, partea urâtă a sufletului nostru caută seninătatea, neprevăzând că atingerea ei este asociată cu pierderea a tot ce este frumos în noi”. Acest crez exprimat în tinereţe este vizibil în biografia complicată a lui Tolstoi, în gândirea sa profundă şi nelipsită de contradicţii, în personajele memorabile care nu de puţine ori îl întruchipează.

Cursul pe care îl propunem are în vedere prezentarea vieţii tumultuoase şi a celor mai importante direcţii din opera complexă a autorului rus. Cursul are o importantă componentă practică (analiză pe text) şi interactivă.

Structura cursului:

Curs I. Viaţa lui Tolstoi. Tolstoismul şi concepţia asupra pacifismului. „Fuga din Rai”. Eseul autobiografic Spovedania – sinceritatea ca virtute şi filosofia morală a lui Tolstoi.

Curs II. De la Povestirile din Sevastopol la Război şi pace. O epopee despre istorie, conflicte armate şi familie. Războiul din afară, războiul din interior.

Curs III. Anna Karenina. Familii fericite şi familii nefericite. Pasiuni, crize de conştiinţă şi tragedii.

Curs IV. Nuvela Moartea lui Ivan Ilici – psihologia unui muribund. Meditaţia despre sensul vieţii şi mila creştină. Ultimul roman, Învierea: supliciile renaşterii morale.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, vei primi  un link cu ajutorul căruia vei accesa cursul pe Zoom.us. 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!