Imaginarul corpului uman in spatiul european, din Antichitate pana in prezent/

Acest curs vă propune un excurs prin fascinanta istorie a imaginarului corpului uman, în spaţiul european, pornind de la exemple din Antichitatea greco-romană până în perioada contemporană. Cu ajutorul unor materiale variate, de la picturi şi caricaturi, la imagini din manuscrise şi documente de epocă, vom pătrunde în dormitoarele familiilor romane sau medievale, vom face un excurs prin imaginaţia medicilor legată de procreere, dar  şi prin tribunalele de divorţuri  şi vom privi la transformările la care a fost supus corpul pentru a-l face mai dezirabil pentru celălalt sex.

În 1985, Maria Patiño reprezenta Spania la întrecerile de atletism la sărituri garduri la Jocurile Mondiale Universitare de la Kobe (Japonia). Deoarece îşi uitase certificatul de la doctor care îi confirma că este femeie, a trebuit să dea un test la faţa locului. Mare a fost surpriza când au sosit rezultatele testului: Maria Patiño nu era femeie. Deşi fizic arăta a femeie, celulele ei purtau un cromozom Y, nu avea ovare sau uter. În faţa societăţii ea înceta să mai fie femeie.

În această situaţie, ceea ce la prima vedere părea neproblematic, corpul uman, respectiv propriul sex, se dovedeşte a depinde în aceea şi măsură de convenţiile sociale ca orice alt artefact uman. Corpul reprezintă în acelaşi timp mijlocul prin care interacţionăm cu lumea înconjurătoare şi ne construim identitatea, dar şi mediul prin care societatea controlează individul. Deoarece prin intermediul corpului sunt născuţi noi membri ai societăţii, aspectele care ţin de sexualitatea corpului capătă şi o importanţă socială. Din acest motiv, alegerea partenerului, viaţa cuplului, definirea corpului frumos au fost atent supravegheate de societate de-a lungul istoriei, care a definit atât normele de conduită, dar a şi subliniat tabuurile, cazurile deviante  şi periculoase.

Temele întâlnirilor sint:

1. Ce este corpul uman şi cum poate fi înţeles în context cultural? O istorie a feminităţii şi masculinităţii. Al cui este corpul? (statul  şi puterea asupra corpului)

2. Corpurile în cuplu. Între modelul ideal de familie şi comportamentul deviant (alegerea partenerului, adulterul, mijloace de contracepţie, tabuuri sexuale)

3. Crearea identităţii prin corp. De la corpul civilizat la corpul deviant. Corpul frumos, modificările corporale şi limitele privirii corpului.

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!