Coco Chanel – povestea unui mit
 

Evenimentul are loc online.

În fiecare toamnă, lumea modei este cuprinsă de frenezia noilor colecţii. Parisul, New York-ul, Londra şi Milano devin pentru o săptămână spaţiul tuturor extravaganţelor, experimentelor şi trendurilor. Dar dincolo de toate hainele, bijuteriile şi machiajele sofisticate, un personaj pare să domine, de peste un secol, spiritul capricios al modei: Gabrielle Chanel (1883-1971).

Domnişoara a redefinit, împreună cu alţi creatori, moda feminină în secolul XX. După primul război mondial, rochiile ei din jerseu, lipsite de ornamente inutile, aproape sărăcăcioase, au impus stilul „sărăciei de lux”. Trupul feminin, eliberat de creaţiile lui Paul Poiret şi de război, îşi trăieşte gloria cu faimoasa rochie neagră (la petite robe noire).

Dar Domnişoara nu s-a oprit doar la o siluetă lejeră, fără corset; ea  i-a oferit femininului,  eliberat de convenţii, o nouă atitudine, care traduce metamorfozele sociale din anii nebuni. Neconvenţionala Coco nu poate fi înţeleasă decât în contextul epocii sale, multe dintre creaţiile ei datorează imens spiritului timpului şi prietenilor ei din avangarda pariziană.

Asociată cu două transformări spectaculoase ale siluetei feminine (în interbelic şi în postbelic), Chanel a oferit femininului câteva creaţii definitorii:  parfumul Chanel No 5, la petite robe noire (1928),  ţinutele inspirate de hainele marinarilor, taiorul Chanel (1954), geanta 2.55, bijuteriile pur decorative, etc. Toate aceste au venit în momente de redefinire a unor viziuni sociale, ele constituindu-se într-o imagine a femininului elegant, dar şi dornic să îşi afirme libertatea.

Vă invităm la un atelier unde vom descoperi împreună fabuloasele creaţii Chanel şi un personaj mitic. Cine a fost, cu adevărat, Domnişoara, care i-au fost gusturile şi sursele de inspiraţie, cum a perceput ea schimbările epocii în care a trăit? Iată câteva întrebări la care vom încerca să răspundem cu ajutorul imaginilor din epocă, a schiţelor şi notiţelor păstrate în arhiva Chanel.

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!