Artistele Parisului interbelic: creaţie şi emancipare

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de vineri, în intervalul 19:00-21:00.

Primul Război Mondial nu a schimbat doar harta Europei, ci si mentalităţi, gusturi şi atitudini. Implicate în efortul de război, cultivate, eliberate de corsete, graţie modei propuse de Chanel, doamnele epocii interbelice îşi afirmă prezenţa în spaţiul public.

Emancipate şi active, ele propun o nouă imagine inspirată de moda băietanelor. În ritmuri de jazz, prin cafenelele din Paris şi din alte oraşe europene, se scriu destine intelectuale şi artistice. Parisul interbelic atrage ca un magnet toată boema lumii, iar artistele de pretutindeni se integrau în nenumăratele Academii moderne. Scriitoare, literate, creatoare de modă, pictoriţe sau sculptoriţe, toate căutau un mod propriu de exprimare, care să le ilustreze căutările şi universul personal.

Tamara de Lempicka, Sonia Delaunay, Tarsila do Amaral, Chana Orloff, Amrita Sher-Gil , Sarah Lipska sau Alice Halicka şi-au lăsat amprenta asupra artei moderne, lăsând în memoria contemporanilor şi nenumărate exemple de solidaritate feminină.

Vă propunem să descoperim de-a lungul a două şedinţe câteva figuri emblematice din avangarda şi boema pariziană interbelică, să le aflăm povestea şi să le admirăm creaţiile.

1. Arta feminină în secolul XX: teme predilecte, constrângeri sociale, reacţii. Spiritul interbelic. Câteva nume celebre: Tamara de Lempicka. Sonya Delaunay. Suzanne Valadon.

2. Artiste franceze şi de pretutindeni în atelierele pariziene. Teme abordate şi moştenirea lor artistică. Mela Muter, Maria Blanchard, Jacqueline Marval, Marie Vassillieff, Claude Cahun, Romaine Brooks etc.