Ceremonia Japoneză a Ceaiului
 

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

茶の湯CHANOYU – ARTA CEAIULUI /

Vă invităm să redescoperim împreună Arta Ceaiului, arta de a bea împreună un bol de ceai verde, tradiţia spirituală care a definit caracterul Japoniei de-a lungul a peste cinci secole. Identitatea naţională a Japoniei este fundamental definită de Chado – Calea Ceaiului. Maestrul de ceai este considerat un conducător spiritual şi o sursă de rafinament moral şi estetic pentru elita care domină viaţa politică, economică, socială şi culturală.

Locul care ne va găzdui de această dată este un loc special – Chashitsu (coliba de lut şi paie în care are loc ritualul oferirii unui bol de ceai). Chashitsu se află într-una din sălile Muzeului National de Artă al României şi oferă o ambianţă autentică pentru a face cunoştinţă cu această tradiţie japoneză.

Ceremonia Ceaiului este definită ca un spectacol artistic, ca un mod de a admira arta sau ca pe o cale pentru revelaţia unor adevăruri transcendentale. Astăzi, Ceremonia Ceaiului este, printre altele, o arhivă a gusturilor şi etichetei tradiţionale a Japoniei, un mediu intim şi formal pentru cultivarea relaţiilor sociale şi o sursă continuă de inspiraţie spirituală”.

O privire mai atentă şi Ceremonia Ceaiului se deschide ca o floare de lotus, dezvăluind o complexitate impresionantă. Spaţiul spiritual se împleteşte cu arta, cu gustul şi rafinamentul estetic, cu eticheta socială, cu normele şi aşteptările culturale, toate şlefuite de istorie şi timp într-o intimitate vie, voluptuoasă şi creatoare, în final definind Japonia.

Istoria Ceremoniei Ceaiului poate fi rezumată concis în următoarea frază: „…de la sobrietatea unei Ceremonii menite să susţină practica de meditaţie în templele Zen, la o distracţie estetică şi amuzament dionisiac al aristocraţiei decadente, la un instrument politic în mâna samurailor şi a nobilimii militare, la o activitate de salon pentru elitele de business şi, în final, în secolul XXI, în general un hobby al femeilor casnice din pătura mijlocie a societăţii”. Aceasta este concluzia antropologului Kristin Surak.

Dincolo de  frumuseţea kimonourilor, de graţia şi perfecţiunea mişcărilor, de măiestria artizanală a obiectelor folosite în ceremonie, de prospeţimea şi naturaleţea impecabilă a aranjamentului floral, de spontaneitatea graficii caligrafiei din altar, dincolo de “aerul” complet Japonez, Chanoyū ascunde o practică meditativă extrem de rafinată. Născută în fuziunea istorică a elementelor filozofice, etice şi estetice provenind din Taoism, Confucianism, Zen si Shintoism, Ceremonia Ceaiului continuă să fie practicată şi astăzi, cumva neschimbată în decursul a peste 600 de ani. Chadō, calea ceaiului, conţine legătura subtilă şi aparent antagonistă între două aspecte fundamentale ale omului: omul căutător avid de spiritualitate şi omul consumator de plăcere estetică.

Chanoyū are la baza patru principii: WA, KEI, SEI, JAKU – armonia, respectul, puritatea şi liniştea interioară. Liniştea şi pacea interioară sunt contagioase. Când gazda este într-adevăr linistită, oaspeţii răspund şi devin ei înşişi liniştiţi. Este un proces calmant, meditativ în care unitatea minţii cu emoţia, cu spaţiul şi timpul creează o comunicare intensă în afara cuvintelor. A oferi o cana de ceai – un simplu act de omenie. Mesaj care transcende Japonia prin dimensiunea sa universală.

Vă aşteptăm la Muzeul National De Artă al României. După o mică introducere veţi putea admira ritualul oferirii unui bol de ceai performat de studenţii asociaţiei Urasenke Tankōkai România Luminiş din Bucureşti www.urasenke.ro. Asociaţia Tankokai România Luminiş este reprezentantul local al cunoscutei şcoli de ceai Urasenke – Kyoto. Urasenke este una din principalele reprezentante ale tradiţiei ceaiului în Japonia şi în lume.

Veţi putea degusta un bol de ceai verde pudră (matcha) proaspăt adus din Japonia, însoţit de o mică prăjitură japoneză (okashi) specifică acestui ritual. După ceremonie veţi putea participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Sperăm să puteţi recunoaşte multe dintre elementele prezentat mai sus.

Având în vedere locurile limitate ale salonului de ceai de la MNAR, vor exista două sesiuni de demonstraţii:

  • Prima sesiune: 14:00-15:00  
  • A doua sesiune: 15:30-16:30 

Vă rugăm să menţionaţi  în înscriere la care dintre cele două sesiuni doriţi să participaţi – 14:00 / 15:30.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!