Atelier de analiză de film: scenariu, actorie, imagine
 

Pentru spectator, filmul înseamnă şi trebuie să însemne, în primul rând, EMOŢIE. Însă, dincolo de emoţie, există un întreg univers pe care uneori îl intuim, dar, pe care ezităm de multe ori să îl explorăm şi ne rezumăm la „mi-a plăcut” sau „nu mi-a plăcut”.

Analiza de film şi teoria filmului sunt cele care oferă spectatorului dornic să meargă dincolo de emoţie, uneltele necesare pentru a analiza, judeca şi diseca un film. Asta urmează să facem la acest curs. De ţinut minte că acest curs nu se străduieşte să formeze critici de film, istorici de film, teoreticieni în arta cinematografică sau să ofere o introducere în aceste discipline. Cursul de aici se adresează spectatorului curios să înteleagă cum funcţionează un film, cum reuşeste să ne facă să ne simţim, pentru o oră şi jumătate, eroi.

În acest curs vom analiza, pe rând, elementele ce intră in film. Scenariul, actoria, limbajul cinematografic, imaginea, sunetul şi muzica. Vom vorbi de genuri clasice – povestea de dragoste, filmul de aventuri, filmul poliţist sau filmul de groază. Vom vorbi de genuri contemporane – mumblecore, gore şi ne vom îndrepta spre diferenţieri ce transced genurile – film de artă vs. film comercial, film independent vs film de studio, film american vs. film european.

În fiecare situaţie vor exista recomandări de vizionare ce vor deschide gustul pentru producţii la care, altfel, nu ar fi existat acces. De fapt, cursul de aici se străduieşte să acopere o lacună în educaţia artistică a fiecăruia dintre noi şi să ofere o experienţă completă spectatorului de film, să îl transforme din consumator de film, în iubitor avizat al cinema-ului.

Cursul va fi unul interactiv, se vor analiza fragmente din filme clasice precum Un tramvai numit dorinţă sau Naşul, alături de producţii recente precum Triangle of Sadness sau Power of the Dog. Mai jos e o filmografie de 7 filme, recomandată pentru cursanti, alături de una facultativă ce va acoperi principalele curente din filmul nord-american, european, asiatic şi sud-american de la începutul artei cinematografice şi până în prezent.

Temele întâlnirilor sunt:

1. Teoria filmului – context. Film si realitate, genuri clasice si genuri contemporane.

2. Scenariu. Analiză de film din perspectiva poveştii – Knife in the Water (1962).

3. Producţie – film american vs film european, film de studio vs film independent. Distant(2002) vs The Godfather (1972).

4. Regie si limbaj cinematografic. Analiză Triangle of Sadness(2022).

5. Actorie. Actorii inceputului, Method Acting, realism, neprofesionistii, realitate emotionala reconstruita.

6. Evoluţia unui proiect, de la prima pagină scrisă până la sala de cinema. Analiză – Dragoste 1. Câine.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 

Filmografie recomandată de lector:

  1. A Streetcar Named Desire (1951), regia Elia Kazan
  2. The Godfather (1972), regia Francis Ford Coppola
  3. Last Tango in Paris (1972), regia Bernardo Bertolucci. Titlu original Ultimo tango a Parigi.
  4. Knife in the Water (1962), regia Roman Polanski
  5. The Power of the Dog (2021), regia Jane Campion
  6. Triangle of Sadness (2022), regia Ruben Oslund
  7. Distant (2002), regia Nuri Bilge Ceylan. Titlu original Uzak.
  8. Dragoste 1. Câine (2018), regia Florin Şerban

sursă foto aici

 

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!