Evangheliile pierdute şi misterele lor
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de miercuri, în intervalul 19:00-21:00.

Vă propun o incursiune incitantă într-unul dintre cele mai controversate subiecte ale ultimelor decenii: ce sunt scrierile apocrife şi care este importanţa lor pentru creştinism?

Deşi literatura apocrifă a reprezentat dintotdeauna pentru cercetătorii studiilor biblice un subiect important, aceasta a fost popularizată intens în ultimele două decenii prin lucrări de ficţiune ori documentare care au creat o imagine distorsionată asupra conţinutului pus în joc de scrierile propriu-zise.

Odată cu descoperirea aşa-ziselor „evanghelii gnostice” în 1945, domeniul istoriei creştinismului a intrat pe un făgaş captivant şi speculativ, fiind propuse de-a lungul timpului numeroase interpretări cu privire la relevanţa şi locul acestor evanghelii în cadrul creştinismului.

Asemeni poveştilor lui Borges, o multitudine de scenarii au fost concepute în jurul literaturii apocrife, dar, mai ales, în jurul textelor „gnostice”: de la teorii conspiraţioniste până la producţii cinematografice. Nici măcar studiile de specialitate nu au fost lipsite în unele momente de un avânt mai degrabă fantezist, ajungându-se astfel la polemici contondente ori situaţii confuze, asemeni recentului incident pricinuit de lipsa de autenticitate a Evangheliei soţiei lui Isus.

Pe parcusul cursului vom încerca să ne familiarizăm cu o parte din scrierile apocrife, aducând clarificări asupra modului în care temele abordate în aceste texte sunt familiar creştinismului. Vom descoperi astfel o diversitate de curente şi doctrine filozofice şi teologice care fac din creştinismul timpuriu o perioadă cu o dinamică conceptuală aparte.

Structura celor 3 întâlniri:

1. În primul curs vom discuta despre contextul cultural în care apare şi se dezvoltă creştinismul. Vom încerca să descifrăm matricea din care au ieşit atât literatura canonică, cât şi scrierile apocrife, familiarizându-ne cu lumea şi cultura mediteraneană a primelor secole de după Hristos: de la doctrinele filozofice ale grecilor, la fervoarea politică a Imperiului Roman şi transformările de ordin religios din spaţiul iudaic.

2. Ce sunt „evangheliile gnostice”? Este gnosticismul o doctrină aparte? Cum au schimbat textele gnostice perspectiva noastră asupra vieţii lui Hristos şi asupra mesajului său? Ce alte lucrări apocrife au avut un impact major asupra modului în care s-a constituit doctrina creştină în primele secole?

3. În cea de-a treia întâlnire vom discuta despre curentele heterodoxe ce-şi au originea în literatura apocrifă şi despre ereziile „târzii” din Evul Mediu. Totodată vom discuta şi despre rolul semnificativ pe care l-a avut literatura apocrifă în conturarea uneia dintre cele mai cunoscute imagini din creştinism: naşterea lui Hristos.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 

imagine: “Cina cea de taina”, Leonardo da Vinci


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!