Transformari ale Sinelui
 

Va propunem un atelier care sa ne deschida orizonturile si la care putem afla mai multe despre noi si felul in care ne percepem. Ne vom apropia de ideile ce contureaza gandirea europeana, in special in ceea ce priveste sufletul omului si conceptul de “sine”.

Vom porni de la marii clasici – de la Homer, de la tragicii greci, din zorii filosofiei. Dar numai pentru a ajunge catre vremea noastra, imbogatiti nu doar cu informatii, ci si cu puterea limpede de analiza si sinteza.

Istoria ideilor, metafizica, psihanaliza – modalitati ”tari” puse la lucru alaturi de muzica, istoria artei, iconografie, simbolistica – manierele ”fluide” prin care vom accentua ideile si notiunile vehiculate.

Voi incerca, la acest curs, sa ma apropii si sa aprofundez conceptul de ”Sine” asa cum apare in filosofie si in mistica, cu toate permutarile posibile ale acestor doua domenii atat de strans legate si, totusi, fundamental despartite.

1. Premisele Sinelui – natura si manifestarea sufletului: de la Homer la Aristotel. Psiheea in Cosmos si in Hades – modalitati de trecere dintr-o lume intr-alta.

2. Des/figurarea si trans/figurarea Sinelui in alchimie – sistemul de corespondente Cosmos-Suflet si descoperirea notiunii de ”Sine” prin alchimia occidentala. Simboluri si arhetipuri alchimice.

3. De la romantici la Jung – studiul inconstientului individual, depozit al arhetipurilor si functionarea imaginatiei creatoare pe traseul constient-inconstient: adancirea problematicii straturilor posibile ale Sinelui.

4. Sinele filosofic – in ce fel putem vorbi corect despre Sine: vocabularul filosofic al chestiunii.

5. Sinele religios – este Sinele mintea nesfarsita a misticilor (rasariteni si apuseni deopotriva)?


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!