Trei lumi păgâne: cum au modelat lumea GRECII, ROMANII şi ETRUSCII (12-14 august)
 

Cursul se va desfăşura zilnic: 12 (luni), 13 (marţi) şi 14 (miercuri) august, în intervalul 19:00-21:00.

Cât credeţi că ştiţi despre greci şi romani? Probabil credeţi că ştiţi multe pentru că civilizaţiile lor antice sunt cele mai promovate de pe pământ şi pentru că mergem des în vizită la Atena şi Roma.

Dar dacă v-aş spune că în timp ce cumpăraţi magneţi de frigider din Halkidiki sau un tricou cu Capela Sixtină din faţa Vaticanului (crezând că ştiţi multe despre ei) de fapt, cele mai spectaculoase lucruri rămân complet necunoscute publicului larg? Vestea bună e ca eu sunt o consumatoare de cultură care e un BUN DE STRÂMT CONSUM şi vă chem la acest platou cu bunătăţi, la o agapă tipic grecească timp de 3 zile de curs. Şi la sfârşit, spargem farfuriile!

Aşadar, şedinta 1 e dedicată veşnic tinerei Elade.  Cel mai tare ne interesează cum s-a format poporul grec. Povestea lor e complicată, nu ca a noastră care are doar două tabere: daci şi romani. La greci palpitaţiile sunt maxime cu mult înainte să apară aheii în scenă. Iar când sălbaticii ăştia intră şi tropăie Elada între copitele cailor, suspansul e la apogeu. E incredibil ce au putut face tribalii ăştia abia despărţiţi de chiloţii de blană care nu sculptau, nu navigau şi nici măcar nu aveau un cuvânt pentru MAREA pe care o vedeau pentru prima dată. Apoi ne interesează epoca lor arhaică care e sălbatică şi turbată şi de 1000 de ori mai palpitantă decât secolul de aur al finuţului Pericle.

Până la colonizare şi polis trebuie înţeles cine sunt dorienii, ce e cu Sparta sau cum a fost posibil ca grecii să îşi piarda alfabetul pentru 500 de ani. Cine e aşa de zăbăuc ca să piardă un alfabet?

La sedinţa doi ne mutăm atenţia pe acvila romană atotsupunătoare, unde iar ne interesează mai mult tânăra şi austera epocă a republicii (că acolo au fost barbaţii adevăraţi) nu moleşitul imperiu cu cezarii lui ghiftuiţi. O să vorbim şi de orgii şi de psihopatia imperială, dar mai mult vom vorbi de viaţa de zi cu zi a oamenilor de rând, de omleta lor cu miere, despre tabloide care existau încă de pe atunci doar că în alt format…şi despre pictura lor minunată pe care o dădeau drept romană dar era făcută de greci dacă e să fim sinceri….

Iar la sedinţa 3 ne dedicăm misterului etrusc. Dacă vă plac enigmele, la sedinţa cu etrusci veţi fi în extaz căci rareori s-a mai văzut în arheologie popor mai ciudat şi mai plin de secrete. Dacă nu existau etruscii n-am fi aflat niciodată ce mari mincinoşi erau romanii. Etruscii aveau sute de oraşe pe vremea în care triburile latine făceau foc cu bălegar şi locuiau în chirpici. Nu le putem citi limba deşi le cunoaştem alfabetul.  Erau oacheşi, trupeşi şi foarte dezinhibaţi sexual. Religia lor e ultrapalpitantă şi stranie, bijuteriile lor vor face Egiptul să pălească şi cursantele să leşine de jinduială. Femeile lor erau libere şi emancipate ca cele din anii 60, iar barbaţii lor ba fondau o mare putere maritimă, ba erau slabi şi luau bătaie de la toată lumea. În sfârşit, sunt mai misterioşi ca triunghiul Bermudelor.

Vă aştept cu combinaţia unică de informaţii temeinice cu detalii picante care dau specificul pedagogiei noastre!

 

 

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!