Prin muzeele lumii – Gallerie degli Uffizi, Florenţa
 

Vă invităm la o călătorie imaginară în câteva dintre cele mai cunoscute şi vizitate muzee din lume. Vom descoperi împreună opere emblematice, cele pe care nu trebuie să le ratăm când vizităm muzeul respectiv sau pe care le revedem de fiecare dată cu o curiozitate şi uimire nesfârşite.

A doua noastră oprire va fi în Florenţa pentru a admira unul dintre cele mai vechi şi strălucitoare muzee din Europa: Gallerie degli Uffizi.

Timp de aproape patru secole, Florenţa a grupat în jurul său forţele vitale ale Europei, deopotrivă culturale şi economice, devenind “laboratorul” ideilor şi experimentelor din Renaştere. Gloria sa a început la sfârşitul veacului al XIII-lea, graţie unei creşteri demografice remarcabile, legăturilor cu Orientul şi schimburilor comerciale. În republica florentină, luptele pentru puterea politică şi economică au fost însoţite de o efervescenţă intelectuală remarcabilă. Printre intrigi, alianţe şi conflicte, familia de Medici şi-a scris cronica. De la mărunţi negustori, cuprinşi de ambiţie, ajung bancherii papei, apoi duci ai Toscanei, înrudiţi cu familia regală a Franţei şi cu cea a Habsburgilor. Florenţa, considerată Noua Athenă sau Noua Romă, devine scena diverselor strategii politice şi culturale, ce ţin de un adevărat discurs al puteri. Brunelleschi, Donatello, Michelozzo, Benozzo Gozzoli, Botticelli, Michelangelo, Agnolo Bronzino, Giorgio Vasari dau o imagine nouă cetăţii şi familiei de Medici. Iar moştenirea familiei, compusă din palate şi vile, grădini, tablouri, sculpturi, manuscrise, pietre preţioase şi diverse obiecte rare, a transformat Florenţa într-un adevărat oraş – muzeu.

La doi paşi de piaţa Senioriei, Giorgio Vasari a proiectat, la cererea marelui duce al Toscanei, Cosimo I,  o elegantă şi impunătoare clădire menită să adăpostească centrul puterii politico-administrative şi economice. Galeria birourilor (gli uffizi) avea să fie terminată în 1581 şi dincolo de aspectele pur administrative şi de afaceri, a devenit loc de expunere a amplei colecţii de sculpturi antice a familiei de Medici. Iar marele duce Francesco I, principe alchimist, interesat de luarea în stăpânire a lumii la nivel filosofic şi ştiinţific, a comandat arhitectului Bernardo Buontalenti faimoasa Tribună. Un adevărat microcosmos, ea a fost gândită pentru a conserva nenumărate obiecte rare din colecţia marelui duce. Evocare a celor patru elemente, întâlnirea dintre natural (creaţia naturii) şi artificial (creaţia omului), îi uimeşte pe vizitatori prin cupola ornată de circa 5000 de cochilii aduse din Oceanul Indian.

Incursiunea noastră în celebrul muzeu florentin va începe cu epoca primitivilor italieni, atunci când a avut loc una dintre cele mai interesante revoluţii spirituale şi picturale. O percepţie, mult mai realistă, orientează estetica occidentală spre o umanizare a sacrului, gesturile căpătând forţă expresivă, iar chipurile, decorurile şi hainele participanţilor la scenele sacre devenind tot mai inspirate din realităţile timpului. Madona Ognissanti a lui Giotto, madona Rucellai a lui Duccio sau Bunavestire a lui Simone Martini ne vor ajuta să  înţelegem premisele Renaşterii şi universul intelectual şi estetic de la sfârşitul evului mediu.

Vom admira şi discuta, apoi, creaţiile lui Botticelli, cele pe care le identificăm imediat cu universul florentin şi cu mediile neoplatoniciene. Primăvara, Naşterea Venerei sau Pallas şi Centaurul ne vor permite să întrezărim aspecte intelectuale şi politice din epocă. Vom continua, apoi, cu Leonardo da Vinci (Bunavestire şi Adoraţia Magilor) şi cu Tondo Doni a lui Michelangelo. Nu vom uita nici de minunata Venus a lui Tiţian şi nici de Caravaggio. La sfârşitul vizitei noastre ne vom delecta cu câteva sculpturi şi tablouri din galeria de autoportrete.

Participanţii se vor familiariza nu doar cu istoria uneia dintre cele mai cunoscute colecţii europene, dar şi cu modul în care arta s-a integrat în proiectele politico-diplomatice ale familiei de Medici şi, nu în ultimul rând, vor descoperi modul în care colecţia a fost protejată de posibilele înstrăinări, vânzări, etc. În egală măsură, vor avea câteva repere istorice şi estetice atunci când vor vizita sau revizita muzeul.

Evenimentul are loc online, live, pe zoom.us. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!