Povestea Palatului Cesianu-Racoviţă: Călătorie în Bucureştiul Belle Epoque

Vă invităm în 26 septembrie la un nou eveniment cu istoricul Georgeta Filitti, într-un cadru extrem de elegant, încărcat de istorie şi situat central – la Palatul Cesianu-Racoviţă. Ne vom bucura de frumuseţea acestei clădiri monumentale, unde în prezent se află Galeriile Artmark, iar publicul va putea admira obiecte de artă şi picturi valoroase.

Doamna Georgeta Filitti ne va spune povestea familiei care a construit această cochetă clădire din inima oraşului, precum şi istoria străzilor C. A. Rosetti şi Maria Rosetti, aflate în imediata apropiere. Vom evoca personalităţile culturale sau istorice al căror destin a fost legat de această zonă a capitalei.

Palatul Cesianu se află în centrul Bucureştiului, în vecinătatea unor importante repere culturale: Ateneul Român, Palatul Regal – astăzi Muzeul Naţional de Artă al României şi Biblioteca Central Universitară. O clădire cu o poveste fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă prin Galeria Artmark.

Spaţiul elegant, generos şi discret a fost proiectat la sfârşitul secolului al XIX-lea de către arhitectul francez Jules Berthet, la cererea proprietarului Nicolae Cesianu, avocat cu rădăcini olteneşti din familia Jienilor. În perioada 1892 – 1900, pe strada Clemenţei, la nr. 5, este ridicat palatul Cesianu dupa modelul renascentist, care acorda cea mai mare importanţă primului nivel, piano nobile, parterul fiind destinat prăvăliilor.

La etaj, încăperile de “paradă” – biroul şi două saloane mari – Salonul Roşu şi Salonul Spaniol, au ferestre care dau către stradă, iar dormitoarele au ferestre orientate către curte. Reşedinţa beneficia de cea mai nouă tehnologie privind confortul locativ al epocii – instalaţie de încălzire cu calorifere, lumină electrică şi apă curentă. Pereţii salonului central de la etaj au fost decoraţi cu stucaturi şi picturi în ulei, care amintesc de stilul artistului francez Francois Boucher.

Compoziţiile înfăţişează scene de gen elegante, grupuri de femei şi bărbaţi la picnic sau care cânta la diferite instrumente. Decoraţia originală din somptuosul hol se păstrează şi astăzi, ornamentând spaţiul care are atât funcţie de primire cât şi de sală de bal.

Sursa foto:

Georgeta Filitti – poveste cu boieri, Wikipedia şi Bucureştiul frumos

Inscrie-te la acest atelier »