Piramide, faraoni şi mituri. O scurtă introducere în civilizaţia Egiptului Antic

Strălucitor, fascinant şi populat de nenumărate legende inventate de-a lungul secolelor, Egiptul Antic ne trezeşte curiozitatea, determinându-ne să vizităm, măcar virtual, templele din Karnak şi Luxor şi să aflăm secretele construcţiei piramidelor.

Pentru omul contemporan, cosmogoniile, zeităţile cu trup hibrid şi omniprezenţa sacrului în cotidianul anticilor sunt subiecte deopotrivă erudite şi exotice. Dar dincolo de simboluri şi imagini reproduse până la saturaţie, civilizaţia Egiptului antic rămâne o mare necunoscută pentru publicul larg, care încearcă să afle sensul şi povestea nenumăratelor mumii, sarcofage şi artefacte din muzeele europene.

Dacă povestea scribului de la Luvru v-a stârnit curiozitatea şi vreţi să aflaţi care este istoria uneia dintre cele mai importante colecţii de artă antică din Europa, vă invit să descifrăm secretele Egiptului antic la un eveniment interactiv.

Vom discuta aspecte legate de construcţia celor mai importante monumente (temple şi piramide) şi miturile fondatoare. Vom trece în revistă panteonul egiptean, vom afla ceremonialul mumificării şi vom citi fragmente din Cartea morţilor. La final  vom arunca o privire asupra unor obiecte stranii şi misterioase descoperite în câteva inventare funerare celebre.

Călătoria noastră se va încheia printre papirusurile şi hieroglifele descifrate de Champollion. Vom încerca, mai ales, să înţelegem modul în care descoperirile arheologice din Egipt şi-au pus amprenta asupra imaginarului european.

Imagine preluată de aici – https://www.pexels.com/photo/statues-of-ramses-in-abu-simbel-temple-4102994/