Palatele ştiute şi neştiute ale Bucureştiului

Cursul are loc online. Biletele se găsesc pe Eventim.

Bucureştiul sau Micul Paris este presărat cu palate sau case boiereşti, clădiri de patrimoniu asupra cărora s-a aşternut timpul şi, în multe cazuri, uitarea.

Palatele celebre ale Bucureştiului: Palatul Regal, Palatul Suţu sau Palatul Cotroceni sunt clădiri ce se bucură de o mare mediatizare mai ales datorită instituţiilor pe care le găzduiesc.

Există însă în Bucureşti şi alte monumente arhitecturale spectaculoase ce sunt mai puţin cunoscute publicului larg: Palatul Prinţului Moştenitor sau Palatul Nunţiaturii Apostolice, clădiri foarte bine conservate, dar a căror poveste şi destinaţie nu sunt atât de familiare bucureştenilor.

Despre alte câteva palate emblematice ale Capitalei – cum sunt Palatul Sturdza sau Palatul Funcţionarilor Publici – vorbim, din păcate, la trecut. Pentru că au dispărut, în incendii sau demolări voite, le cunoaştem povestea din cărţi şi le mai putem azi admira doar în fotografii vechi.

Vă propunem aşadar o serie de 3 întâlniri în care vom afla povestea unor clădiri de patrimoniu ale oraşului:

1. Palate celebre ale Bucureştiului: Palatul Regal, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Palatul Patriarhal, Palatul Victoria, Palatul Ştirbey, Palatul Ghica Tei.

2. Palate ascunse ale Capitalei: Palatul Prinţului Moştenitor – Kiseleff, Palatul Bragadiru, Palatul Nunţiaturii Apostolice, Palatul Kreţulescu, Palatul Cesianu-Racoviţă, Palatul Elisabeta, Palatul Suţu, Palatul Auschnit, Castelul Vlad Tepeş, Palatul de Justiţie.

3. Palate dispărute din peisajul istorico-cultural al Bucureştiului: Palatul Sturdza, Palatul Ştirbey (Griviţa), Palatul Artelor (Muzeul Militar) – Parcul Carol, Palatul Florescu, Palatul Societăţii Funcţionarilor Publici.

Toate poveştile vor fi însoţite de imagini de arhivă sau contemporane.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

Testimonial: “Este pentru prima oară când am plăcerea de a lua parte la un curs organizat de doamna Anita Sterea, iar pe lângă pregătirea excelentă de care a dat dovadă în decursul celor trei ateliere, am constatat cu bucurie că, ascultând diversele întâmplări istorice cu care se identifică fiecare dintre construcţiile prezentate, am reuşit să fiu transpusă într-un cadru istoric autentic perioadelor respective.” (M.B.)

z. banca nat bnr lipscani

foto sus: Roza Zah, Palatul Fundaţiei Universitare Carol I

Va invitam  sa ne bucuram impreuna de povestea celor mai frumoase cladiri de…

Posted by Fundatia Calea Victoriei on Monday, August 31, 2015