Palate şi monumente deschise din Bucureşti: Povestea Palatului Bragadiru – conferinţă cu acad. Georgeta Filitti
 

Vă invităm sâmbătă, 31 mai, de la ora 11.00, la un nou eveniment din seria PALATE ŞI MONUMENTE DESCHISE DIN BUCUREŞTI, cu acad. Georgeta Filitti, să descoperim împreună povestea Palatului Bragadiru.

Vom afla cum a fost construit acest monument, care au fost momentele prin care a trecut Palatul Bragadiru, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi până în sec. XXI, şi totodată vom admira spaţiile culturale elegante, împodobite cu stucaturi aurite, coloane corintice, candelabre: sala de bal, terasa generoasă, unde ne vom bucura de socializare la final, şi holul monumental de la intrare.

Palatul Bragadiru a fost construit în perioada 1894-1895, după planurile arhitectului austriac Anton Shuckerl, de către omul de afaceri Dumitru Marinescu Bragadiru, cunoscut la începutul secolului XX ca fiind cel mai mare producător de bere din România.

Născut în anul 1842, Dumitru Marinescu şi-a început ucenicia la o vârstă fragedă în cofetăria şi rachieria negustorului Iancu Ştefănescu. Deosebit de harnic, cinstit şi inteligent, Dumitru Marinescu a devenit ulterior asociat, iar în 1866 Iancu Ştefănescu îi şi lasă negoţul său. Lărgindu-şi comerţul, în anii următori a luat în arendă mai multe fabrici de spirt. Dumitru Marinescu înfiinţează prima fabrică de alcool rafinat în comuna Bragadiru, lângă Bucureşti, care funcţionează încă şi se face cunoscut sub numele de Dumitru Marinescu Bragadiru.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, Dumitru Marinescu Bragadiru a început să achiziţioneze teren în jurul centrului Bucureştiului, în apropiere de Piaţa Regina Maria, astăzi Piaţa George Coşbuc, şi a înfiinţat fabrica sa de bere pe data de 9 aprilie 1895. În anul 1909, Fabrica de Bere a fost înfiinţată ca o societate pe acţiuni. Familia Bragadiru a devenit astfel una dintre primele promotoare ale industriei uşoare în România. În acelaşi an, Dumitru Marinescu Bragadiru stabileşte reşedinţa familiei în imediata apropiere a fabricii.

Dumitru Marinescu Bragadiru a conceput Colosul, ca un loc de recreere, respectând astfel o tradiţie a fabricilor de bere de a avea şi un local în vecinătate aşa cum era Grădina de vară “Eliseul Luther” sau braseria, restaurantul şi sala de spectacole şi bal “Colosseumul Oppler”, dispărut în totalitate astăzi.

Bragadiru a murit în 1915, în urma unei crize cardiace. Moştenirea i-a revenit lui Dumitru, fiul cel mare, care s-a ocupat de afacere în continuare şi a ţinut familia unită până la cel de-al doilea Război Mondial. La 11 iunie 1948 regimul comunist a trecut în proprietatea statului întregul domeniu Bragadiru, naţionalizând Fabrica de Bere care a fost redenumită Fabrica de Bere Rahova, după numele cartierului în care se afla.

La final, participanţii se vor bucura de socializare, gustări şi deliciosul vin oferit de Jidvei.

Proiectul PALATE DESCHISE DIN BUCUREŞTI este realizat cu sprijinul JTI, CPI şi  JIDVEI.

                    

Taxa de participare achitată pentru acest eveniment, în cazul în care nu mai puteţi participa, nu poate fi redirecţionată către un alt eveniment, având în vedere logistica, complexitatea şi specificul acestui proiect unic.

Având în vedere costurile logistice semnificative, la acest eveniment nu se aplică reduceri.

*** Vă rugăm să aveţi în vedere că la acest eveniment se vor face fotografii. Aşadar, prin înscrierea şi participarea la eveniment sunteţi de acord cu postarea acestora pe canalele noastre de social media, în scopul promovării.

Sursă fotografii colaj

https://jurnalul.ro/calendar/omul-zilei-georgeta-filitti-istoric-95298.html

https://www.palatulbragadiru.ro/

Surse info istoric clădire

https://cetateanul.net/utile/timp-liber/istoria-la-pas-bragadiru-unul-dintre-palatele-sectorului-5/

https://jurnalulph.ro/magazin/2823-palatul-bragadiru-istoria-necunoscuta-a-bucurestiului.html

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!