O plimbare La Şosea: Descoperă Şoseaua Kiseleff – Tur ghidat online
 

Turul are loc online.

Vă invităm să descoperiţi somptuoasele clădiri şi interesantele istorii ale uneia dintre cele mai elegante artere bucureştene.

În această expediţie culturală veţi descoperi frumuseţea caselor şi monumentelor de pe Şoseaua Kiseleff şi veţi afla povestea oamenilor care le-au construit şi momentele importante petrecute pe această stradă.

Perioada de ocupaţie rusească a Principatelor Române Moldova şi Ţara Românească, 1828-1834, este strâns legată de numele unui general rus “singurul cadou frumos pe care bucureştenii îl datoreaza Rusiei” (Paul Morand, Bucureşti) contele Pavel D. Kiseleff. Însărcinat cu reorganizarea administrativă a Principatelor, Kiseleff – “un foarte mare administrator, un spirit liberal şi un mare caracter” –  a introdus Regulamentul Organic, un fel de Constituţie care a contribuit la toate schimbările majore în structurile sociale, economice, administrative şi politice.

Şoseaua Kiseleff este strada pe care, la 8 februarie 1859, a trecut domnitorul Alexandru Ioan Cuza, când a intrat în Bucureşti iar în 10 mai 1866, tot aici, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (Carol I) primeşte, din partea primarului de atunci al Capitalei, Dumitru I. Brătianu, cheia oraşului.

În 1895 aici s-a organizat “bătaia cu flori”, o petrecere în scopuri caritabile. Drept urmare, ca să te vadă lumea cum arunci cu flori trebuia să plăteşti. Numele Şoselei este legat până şi de “Ciocolata Capşa”. Puţini ştiu, dar în noiembrie 1893 s-a pus în vânzare “ciocolata Capşa”, care era produsă după o reţetă a Casei Capşa în laboratorul firmei, de pe Şoseaua Kiseleff.

Casele, monumentele şi palatele pe lângă care vom trece şi despre care vom povesti sunt Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Ţăranului Român, Şcoala nr 11 (din anul 1900), Biserica Izvorul Tămăduirii Mavrogheni, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, Parcul Kiseleff, Bufetul de la Şosea, Ambasada Federaţiei Ruse, Muzeul Toma Stelian, Palatul Prinţului Moştenitor, Hotelul Triumf, Arcul de Triumf, Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, Palatul Elisabeta, Parcul Herăstrău şi Biserica Caşin.

Vă propunem să cunoaştem mai bine locurile frumoase din Bucureşti şi istoria lor pentru a putea întelege ce este valoros în oraş şi merită să fie protejat de invazia blocurilor de sticlă şi de ignoranţă.

sursă foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Muzeul_Taranului_Roman,ex_Monetaria_Statului.jpg


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!