Ioana Bâldea Constantinescu
 

Ioana Bâldea Constantinescu a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, specializarea Engleză – Spaniolă, şi un masterat în Studii Culturale Americane, la aceeaşi facultate.

Din 2001 până în 2020 lucrează ca jurnalist în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. A semnat, pentru Radio România, dar şi pentru  Esquire, Harper’s Bazaar, Dilema veche sau propriul site, ioanabaldea.com, interviuri cu Richard Flanagan, Mathias Énard, Andrew Solomon, David Mitchell, Elizabeth Gilbert, Isabel Allende, Evgheni Vodolazkin, David Lodge, Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss, Care Santos, Sarah Dunant, Alain de Botton, Guzel Yakhina, Jonah Sachs, John Freeman, Jón Kalman Stefánsson, Jhumpa Lahiri şi mulţi alţii.

Din 2019 scrie, pentru Forbes Life, editorialul Off air.

Traduce din limba engleză Povestea lui Peter Iepuraşul, de Beatrix Potter (Editura Art, 2013), Malala şi creionul magic (Arthur, 2019), Carton, de Doug TenNapel (Arthur, 2019) şi din franceză volumul 12 creatoare care au schimbat istoria, de Bertrand Meyer-Stabley (Editura Baroque Books and Arts, 2014).

În martie 2015 îi apare, la Editura Humanitas, volumul de proză Dincolo de portocali, nominalizat, în 2016, la Premiile revistei Observator Cultural.

În 2017 publică, la aceeaşi editură, romanul Nautilus, urmat, în 2019, de Poveste pentru Maria, (volum nominalizat, în 2020, la Premiile Uniunii Scriitorilor), la Editura Nemira. Scrie, de asemenea, proză scurtă şi eseu în antologiile Selfie (Editura Arthur, 2018) şi Dragă Virginia (Black Button Books, 2019).

În 2020 lansează propria platformă, ioanabaldea.com şi podcastul PLAY, un loc de întâlnire pentru amatorii de conversaţie vintage, cu nota de ludic proprie creativităţii secolului XXI.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!