In vizita la PALATUL GHICA-TEI
 

Va invitam simbata 16 aprilie, de la 11.00, pe malul lacului Tei la palatul construit de voievodul Grigore Ghika VIII, domn al Ţării Româneşti, pe moşia sa domnească – Colentina, în anul 1822.

De mari dimensiuni, clădirea are o arhitectură de inspiraţie neoclasică italiană, la modă la începutul secolului al XVIII-lea, după planurile arhitectului Xavier Villacrosse. Interioarele, bogat decorate, sunt concepute în acelaşi stil. O mare parte din decoraţie, inclusiv pictura murală, s-a păstrat. Lângă palat se află fostul  paraclis al curţii domneşti. Interiorul palatului, alcatuit din incaperi spatioase, poarta amprenta pictorului italian Giacometti.

Pe locul constructiei actuale se gasea o alta casa, veche, apartinind banului Dumitrache Ghica. Se stie ca aceasta casa a avut o istorie zbuciumata, fiind devastata de austrieci – in timpul razboiului turco  austriac – si tot in aceasta casa, reparata dupa razboi, Caragea Voda a primit pe ambasadorul de Buhara (gazda fiind marele vistiernic Ghica). In 1821, a fost locul de intalnire dintre Tudor Vladimirescu, conducatorul Revolutiei Romane si Alexandru Ipsilanti, conducatorul Eteriei.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!