In vizita la Palatul Cesianu-Racovita
 

Palatul Cesianu se afla in centrul Bucurestiului si in vecinatatea celor mai importante repere culturale ale orasului: Ateneul Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Biblioteca Central Universitara.

O cladire cu o istorie fascinanta este redata astazi unei functii nobile: aceea de a adaposti opere de arta si o activitate dedicata dezvoltarii pietei romanesti de arta, si anume Galeria Artmark.
Spatiul elegant, generos si discret a fost proiectat la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre arhitectul francez Jules Berthet la cererea proprietarului Nicolae Cesianu, avocat cu radacini oltenesti din familia Jienilor. In perioada 1892 – 1900, pe strada Clementei, la nr. 5, palatul Cesianu este ridicat dupa modelul renascentist, care acorda cea mai mare importanta primului nivel, piano nobile, parterul fiind destinat pravaliilor.

La etaj, incaperile de “parada” biroul si doua saloane mari – Salonul Rosu si Salonul Spaniol, au ferestre care dau catre strada, iar dormitoarele au ferestre orientate catre curte. Resedinta beneficia de pe urma ultimelor tehnologii privind confortul locativ – instalatie de incalzire cu calorifere, lumina electrica si apa curenta.
Peretii salonului central de la etaj au fost decorati cu stucaturi si picturi in ulei, care amintesc de stilul artistului francez Francois Boucher. Compozitiile infatiseaza scene de gen elegante, grupuri de femei si barbati la picnic sau care canta la diferite instrumente. Decoratia originala din somptuosul hol se pastreaza si astazi, ornamentand spatiul care are atat functie de primire cat si de sala de bal.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!