In vizita la Manastirea Stavropoleos, cu istoricul G. Filitti
 

Va invitam simbata, 28 aprilie, de la 11:30, in vizita la Manastirea Stavropoleos, unul dintre cele mai frumoase si bine protejate monumente arhitectonice din Bucurestiul vechi. Evenimentul va avea loc in trapeza Manastirii, care gazduieste o colectie de icoane si obiecte bisericesti extrem de valoroase.

Biserica Stravropoleos a fost ridicata in 1724, in timpul celei de-a doua domnii in Tara Romaneasca a lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730) de catre arhimandritul Ioanichie. Arhimandritul a ridicat biserica si un han care va dainui insa doar pina la sfirsitul veacului al XIX-lea. Acum din ansamblul manastiresc fac parte biserica si incinta care imprejmuieste curtea interioara, ea a fost construita la inceputul secolului al XX-lea in stil neo-romanesc, dupa planurile arhitectului Ion Mincu.

Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca si colectia de obiecte vechi bisericesti, din care unele recuperate de la bisericile darimate in timpul regimului comunist. Pentru buna rinduiala a vietii de obste tot in incinta s-au amenajat chiliile, staretia si spatiul pentru preotul duhovnic. Patru monahii, trei surori si un preot duhovnic sunt vietuitorii acestei manastiri ocrotita de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, de Sfintul Iustin Martirul si Filosoful, de Sfintul Ierarh Atanasie si de Sfintul Mucenic Haralambie.

Viata de obste a monahiilor ce traiesc aici se imparte intre rugaciune, lucru si studiu. Se restaureaza carti vechi, icoane, vesminte si broderii liturgice, se scriu si editeaza carti, se scrie muzica psaltica  si se lucreaza pentru a  trece pe suport digital fondul de manuscrise si carte veche a bibliotecii.

informatiile si fotografia sint preluate de pe site-ul Manastirii: http://www.stavropoleos.ro/index.php?lang=ro


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!