In vizita la Sinagoga – povestea Comunitatii Evreiesti din Romania
 

In continuarea vizitelor de anul trecut la Comunitatea Elena si cea Armeana, va invitam sa ne apropiem de istoria Comunitatii Evreiesti din Romania, in compania istoricului Georgeta Filitti.

De aceasta data vom vizita Sinagoga Yeshua Tova, cladire monumentala aflata in apropierea Pietii Amzei si linga Bldv Magheru, pe Stada Tache Ionescu, la nr 9.

Doamna G. Filitti ne va povesti despre istoria comunitatii evreiesti de la noi din tara, personalitatile marcante din Bucuresti care au apartinut acestei comunitati extrem de active atit in plan cultural cit si economic. Printre personalitatile de prim rang din perioada interbelica am putea mentiona citeva nume sonore de artisti, scriitori si pictori cum ar fi: Mihail Sebastian, Marcel Iancu, Zigu Ornea, Iosif Iser, Victor Brauner, Margareta Sterian, etc.

Aici puteti gasi mai multe informatii despre personalitati evreiesti din Romania: Comunitatea Evreiasca

—–

Sinagoga Eşua Tova a fost construită în anul 1840 în stil maur, fiind în prezent cea mai veche sinagogă din Bucureşti. Are o suprafaţă de 295 m².

În primul deceniu al secolului al XXI-lea a fost renovată, fiind inaugurată în seara de 21 februarie 2007, în cadrul unei ceremonii în care “rugăciunile s-au îmbinat cu tradiţionalele dansuri hasidice, pline de o explozivă bucurie de viaţă, a fost completarea, până la litera finală, a două Suluri de Tora, dedicate evreilor români ucişi în Holocaust”.  Cu acest prilej, Rabinul Shlomo Amar a dezvelit, la intrare, o placă de mari dimensiuni pe care sunt gravate numele celor care au condus această sinagogă de la înfiinţarea ei. 

 

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!